'Beton als smaakmaker van prestatiecontracten'

“Beton is een smaakmaker en belangrijke component van Design & Construct-contracten”, aldus Jos Kronemeijer, specialist materiaaltechnologie bij Van Hattum en Blankevoort. Zijn organisatie beschikt over een CO2-prestatiecertificaat op het hoogste niveau, met de ambitie om dit niveau te behouden en tegelijkertijd nieuwe initiatieven op te zetten.

Van Hattum en Blankevoort is ontwerper en bouwer van civiele constructies voor projecten in onder andere de infrastructuursector. Negentig procent van de infrastructuurwerken voor groter opdrachtgevers en overheden worden gestuurd op duurzaamheid. “Wie een CO2-bewust beleid nastreeft én naleeft, heeft een duidelijke pre en kan profiteren van gunningsvoordelen omdat de zaken goed op orde zijn", zegt Kronemeijer in een recente uitgave van Betonbouwnieuws.

Kritische blik

Collega Hans Berkien, KAM-manager, onderstreept dit en ziet een andere kans: met een kritische blik naar de gehele keten kijken. Want: “Daar is een fraaie link te vinden naar het Beton Bewust-keurmerk van VOBN. Met het keurmerk wordt duidelijk waar beton bijdraagt aan vermindering van de carbon footprint. De focus ligt daarbij niet alleen op cement, maar ook op transport, productie. De gevalideerde metingen van het Beton Bewust-keurmerk komen goed tot hun recht, want de tijd van schone beloftes voor klanten is voorbij.”

Ontzorgen

Naast het inzichtelijk maken van reductie van CO2 noemt Berkien een aantal extra voordelen van het Beton Bewust-keurmerk. Kwaliteit, arbeidsveiligheid en kennisniveau zijn slechts enkele aspecten. “Het samenwerken met een keurmerk-bedrijf ontzorgt ons ook.” Kronemeijer vult aan: “Als bedrijf zijn wij bij projecten steeds vaker ook verantwoordelijk voor de gebruikersfase. Kennisdelen wordt belangrijker, evenals het samenwerken met ketenpartners in een vroeg stadium van het project.”

DBFM-contract voor 30 jaar

Praktijkvoorbeeld is een DBFM-contract in het kader van project SAAone, samenwerking tussen VolkerWessels, Boskalis, HOCHTIEF en DIF. De bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het gehele proces van ontwerp en bouw tot de financiering en het onderhoud, met een looptijd van 30 jaar.

Bron: VOBN/Betonbouwnieuws

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VOBN