Europees toetsingskader duurzame gebouwen

De Europese Commissie werkt aan een Europees toetsingskader voor de duurzaamheid van gebouwen.

Deze commissie stelt voor om kernindicatoren te introduceren voor de milieu-impact van de bouw. Niet alleen voor de bouw en gebruiksfase van een pand; de gehele levenscyclus van een gebouw telt mee. Volgens de Commissie draagt een helder pakket aan indicatoren bij aan de vergelijkbaarheid van en de kennis en het bewustzijn over de milieu-impact van de bouw.

De basis van dit nieuwe kader bestaat uit bestaande standaarden en duurzaamheidsschema’s. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met criteria die mogelijk relevant zijn, zoals het totale energieverbruik, het ontwerp voor de sloop van het gebouw, het beheer van het bouwafval en het waterverbruik van het gebouw.

Kaderregeling

Dit duurzaamheidskader blijft voorlopig vrijwillig, maar de Commissie meldt wel dat het kader voor verder beleid wordt ingezet. In 2014 en 2015 bespreekt de Commissie de doelstellingen en indicatoren en de praktische uitvoering van een kader voor de kernindicatoren met belanghebbende partijen. De kaderregeling voor kernindicatoren moet in 2015-2016 zijn afgerond. Nu beschikken de verschillende EU-lidstaten nog over verschillende normen voor duurzaam bouwen. 

Deel dit artikel

permalink