Buijs: “Zonder economische prikkel geen transitie”

Johan Buijs is bestuurder bij de IVBN, de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers in Nederland. Deze branchevereniging van 30 leden op vastgoedgebied behartigt de gemeenschappelijke belangen van haar leden en biedt een platform voor institutionele vastgoedbeleggers. “We moeten spaarzaam omgaan met de resources die we hebben.”

Waarom is de transitie naar energieneutrale kantoren belangrijk?
“Omdat de energiekosten van een pand in de gebruiksfase alleen nog maar stijgen. Die kosten vormen een steeds groter deel van de extra kosten per vierkante meter. Helaas lijkt de transitie ook nietbelangrijk. Dat zit hem – ontluisterend genoeg – in het feit dat gebruikers amper interesse hebben om op energiezuinigheid te selecteren en er niet voor willen betalen. Natuurlijk zijn er corporates, die duurzaamheid nadrukkelijk op de agenda hebben staan. Maar dat zijn er in Nederland niet zo veel. Bij de bulk van de bedrijven staat duurzaamheid laag op de prioriteitenlijst. En dat geldt zeker voor energieneutraliteit.”

Kunnen jullie daar verschil in maken?
Bij IVBN vinden we dat we spaarzaam moeten omgaan met de resources die we hebben. Daar geloven wij in en dat willen we ook uitstralen. Bovendien laten we zien dat duurzaamheid uiteindelijk ook een economisch verschil gaat maken. Neem een organisatie als de Rijksgebouwendienst. Die huurt alleen nog kantoren met een bepaald energielabel. Een aantal grote corporates sluit zich hierbij zeker aan. De échte uitdaging zit hem juist in die grote groep kleinere bedrijven. Daar gaat het om de financiële prikkel. Daar moet je laten zien dat het verstandig is om te focussen op die energiecomponent. Want zo kunnen ze de bedrijfslasten naar beneden brengen.”

De enige echte drive is een economische?
“Niet de enige. Wel degene die het verschil maakt. Je moet steeds blijven zoeken naar een verdienmodel. Als ik kijk naar onze achterban: eigenaren zijn best bereid te investeren in energiezuinige toepassingen, ook al duurt het een jaar of acht voor ze die investering terugverdienen. Als hun gebouwen daarmee aantrekkelijk worden, doordat ze per vierkante meter minder kosten met zich meebrengen. Maar dat moet je dan wel aan kunnen tonen. Een energielabel doet dat onvoldoende. Dat is vooral een indicatie van de mogelijkheden binnen een gebouw. Het gaat erom hoe het zich in de praktijk gedraagt en vooral: hoe de gebruikers ermee omgaan.”

Wat ga je persoonlijk betekenen voor de transitie?
“Dat weet ik nog niet precies. Als ik zie en ervaar dat in dit netwerk daadwerkelijk iets bij elkaar komt dat verschil kan maken en de boel in beweging kan zetten, zal ik automatisch meer mee gaan doen. Wat daarbij kan helpen, is dat wij een grote groep eigenaren enthousiast kunnen krijgen voor de initiatieven die hier uitrollen. Dat zou mijn rol moeten zijn. Want als het verhaal goed is, dan ben ik ervan overtuigd dat we onze achterban meekrijgen.”

Waarom slaagt de transitie naar energieneutrale kantoren?
“Omdat er een economische noodzaak is. De kantorenmarkt is zo overbevolkt, dat uit het verhuren niet meer voldoende rendement gehaald wordt. En daar heb je die prikkel weer. Energie opwekken met je kantoor zou dan een mooi alternatief kunnen zijn. Een groot aantal kantoren kan in de toekomst energieleverancier worden.”

Dit interview komt van Kantoor vol Energie. Dit is een initiatief van Energiesprong, het meerjarige innovatieprogramma voor energieneutrale bouw dat Platform31 uitvoert. Het doel is dat eigenaren, gebruikers, makers en bedenkers samen werken aan innovatieve oplossingen voor de renovatie van bestaande kantoren naar comfortabele, duurzame kantoren.

Foto: Ellis Regina

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31