'Energieneutraal in 2020 is geen man on the moon ambitie'

De doelstelling om in 2020 alleen nog energieneutraal te bouwen, is volstrekt realistisch. Dat vindt Jeroen de Haas, CEO van Eneco. Hij doet de uitspraak in de jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council.

In de jaarpublicatie wordt de stelling aangenomen ‘Energieneutraal in 2020 halen we nooit’. Volgens De Haas is dit wel degelijk een realistische ambitie. Hij ziet kansen in samenwerking met de klant: “We helpen mensen oplossingen te vinden voor het bufferen van energie, opslag en het afnemen van een energieoverschot gedurende bepaalde momenten op een dag en in het seizoen.”

‘Energieneutrale nieuwbouw heel gewoon’
Ook Rob Boerée, directeur Nationale Programma’s bij RVO, reageert op de stelling. Hij denkt dat we in 2020 niet volledig energieneutraal zijn, maar wel erna. “Energieneutrale nieuwbouw zal dan al heel gewoon zijn. Simpelweg omdat de gebruiker dit wil: gemakkelijk, comfortabel en zeer betaalbaar.”

De inbreng van de overheid mag forser, vindt Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en CEO van Bouwfonds. “Met de huidige maatregelen en de aansturing van de overheid zal energieneutraal in 2020 niet gemakkelijk gehaald worden.” Hij stelt dan ook een resolutere inzet van overheidsorganen op energieneutraliteit voor.

De publicatie van de Dutch Green Building Council is te bekijken op de officiële website.

Deel dit artikel

permalink