Verschil in acties gemeenten op eis MPG-berekening

Acties en eisen vanuit gemeenten rondom de Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG) verschillen. Dat blijkt uit de evaluatie van de MPG over 2013, uitgevoerd door Movares in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Sinds 1 januari 2013 is de MPG, een berekening voor de materiaalgebonden milieu-impact van het gebouw, verplicht bij het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen. De eis geldt voor nieuwbouw van alle woningen en kantoren groter dan 100 vierkante meter BVO.

MPG-eis: nageleefd?

Belangrijke resultaten zijn dat voor 27% van de projecten (nieuwbouw woningen en kantoren) in de steekproef in 2013 een MPG-berekening is ingediend bij aanvraag van een omgevingsvergunning. Sommige gemeenten voeren de MPG-eis consequent door in projecten, andere gemeenten verstrekken de omgevingsvergunning zelfs wanneer er geen berekening is ingediend. Daarnaast blijkt dat de meeste schaduwprijzen zich bevinden tussen de 0,40 en 0,80 euro / vierkante meter BVO / jaar; vrijstaande woningen hebben relatief hoge scores.

Evaluatie

De evaluatie werd uitgevoerd door Movares in samenwerking met de VBWTN en 29 gemeentelijke diensten voor bouw- en woningtoezicht. Daarnaast vulden 13 advies- en architectenbureaus een enquête in met gebruikerservaringen. Voor 261 projecten werden schaduwprijzen verkregen, alsmede andere gebouwgegevens.

Deel dit artikel

permalink