Kleurloze doorzichtige zonnecel 

Onderzoekers hebben een kleurloze zonnecel gemaakt, die doorzichtig is. Dit meldt het Amerikaanse Michigan State University.

De zonnecel kan tegen een raam worden gezet, zonder het zicht te blokkeren. Volgens assistent-professor Richard Lunt zijn gekleurde zonnecellen niet meer nodig. “Niemand wil achter gekleurd glas zitten.” Zijn team heeft kleine organische moleculen ontwikkeld, die specifiek onzichtbare golflengtes van zonlicht opnemen.
“We kunnen deze materialen afstemmen, zodat ze alleen de ultraviolet en bijna-infrarode golflengtes oppikken”, legt hij uit. Aan de rand van het materiaal zitten kleine strips van zonnecellen, die het zonlicht omzetten in zonnestroom.

Onzichtbare oppervlaktes

“Aangezien de materialen geen licht absorberen of uitstralen in het zichtbare spectrum, lijken ze ontzettend transparant voor het menselijk oog”, aldus Lunt. Hij verwacht toepassingen voor ramen op hoge gebouwen of mobiele apparaten als telefoons en tablets. “Uiteindelijk willen we oppervlaktes die zonnestroom produceren, waarvan je niet kan zien dat ze er zijn.”

Eerder onderzoek naar doorzichtige zonnecellen leverde wel resultaten op, maar  de zonnecellen waren nooit volledig doorzichtig  en hadden een laag rendement. Nu heeft het materiaal een opbrengst van 1%. Lunt verwacht echter dit op termijn naar 5% te kunnen verhogen. Dit is nog steeds wel lager dan de hoogste opbrengst van gekleurde doorzichtige zonnecellen: 7%. 

Foto: Michigan State University / Yimu Zhao

Deel dit artikel

permalink