Green Deal Circulaire Gebouwen in oprichting

Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontwikkelt het facilitaire adviesbureau CFP de Green Deal Circulaire Gebouwen.

Dit initiatief is gericht op een minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. “De economie gebruikt te veel grondstoffen: de wereldbevolking zou aan 3 aardbollen met grondstoffen nog niet voldoende hebben”, meldt CFP op zijn site.

Volgens het bureau nemen gebouwen die in Nederland in gebruik zijn, een totale oppervlakte in van 92.000 voetbalvelden, ruim 80.000 hectare. “Deze zijn niet circulair ontworpen of gebouwd en zijn er veel producten, systemen en grondstoffen ingezet. Daarnaast verbruiken ze jaarlijks een enorme hoeveelheid aan energie, onderhoud, onderdelen en diensten. Het vervoer naar deze gebouwen zorgt voor grondstofuitputting, broeikasgassen en fijnstof.”

Circulaire economie

Het doel van circulaire economie is om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken. “Door minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen is de impact van de circulaire economie minimaal.”

De lancering van deze Green Deal vindt plaats op het congres Green Buildings op 30 oktober. Met Green Deals helpt de overheid – in de vorm van samenwerkingsverbanden – bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om duurzame plannen uit te voeren. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)