Nominaties Houtinnovatieprijs 2014

Het tijdelijk verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens, Heijmans One (foto), en de opvouwbare sluisdeur van Royal HaskoningDHV zijn genomineerd voor de Houtinnovatieprijs 2014.

De innovatie van Heijmans en architect MoodWorksArchitecture verbindt op duurzame wijze tijdelijk huren met tijdelijk locatiegebruik van braakliggende gebieden in de stad. One is dankzij prefabricage snel te realiseren en kan eenvoudig verplaatst worden. Hij is CO2-neutraal en Heijmans heeft de ambitie om het verplaatsbare huis op termijn cradle-to-cradle of autarkisch te laten zijn. Heijmans One is binnen een dag te plaatsen

Opvouwbare houten deuren

Met de innovatie van Royal HaskoningDHV is veel winst te boeken. In bestaande situaties zijn sluizen met roldeuren slecht inpasbaar, doordat de uitstekende kassen vaak een groot obstakel zijn voor omringende infrastructuur. Door opvouwbare deuren toe te passen, zijn deze grote sluizen beter in te passen. Daarnaast is hout niet alleen een goedkoop materiaal, het is ook erg milieuvriendelijk. Op Life Cycle Costs (LCC-waarde) scoort hout bijzonder goed. De komende jaren staan veel Nederlandse sluizen op de nominaties om gerenoveerd te worden.

Innovatieve houttoepassingen

De Houtinnovatieprijs is een initiatief van Centrum Hout en heeft als doel bedrijven, instellingen en ontwerpers extra te stimuleren tot de ontwikkeling en het in de markt zetten van innovatieve houttoepassingen in de bouw. De innovatieprijs is een onderdeel van de Houtprijs en wordt dit jaar voor de 8e keer uitgereikt. Dit jaar vindt deze uitreiking plaats tijdens de Internationale Houtdag op dinsdag 7 oktober in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans