Net biedt ruimte voor groei zonne-energie

Het vermogen van zon-PV in Nederland is in 2013 gegroeid tot 0,7 gigawatt (GW). Voor 2020 wordt 4 GW verwacht, terwijl de huidige distributienetten tot 16 BW zonnestroom kunnen verwerken.

Na dit kantelpunt zijn maatregelen nodig om overbelasting te voorkomen op dagen met veel zon. Dit blijkt uit het rapport ‘Het potentieel van zonnestroom in de gebouwde omgeving van Nederland’ van het Planbureau voor de Leefomgeving en DNV GL (voorheen Kema).

Op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzochten beide partijen hoeveel zonnestroom op de langere termijn kan  worden opgewekt met zonnepanelen op de daken van woningen en utiliteitsgebouwen. Daarnaast hebben ze onderzocht in hoeverre deze zonnestroom inpasbaar is in het huidige elektriciteitsnet.

16 GW

Hieruit blijft dat de meeste distributienetten een groei tot 16 GW goed kunnen opvangen. Groeit het opgestelde vermogen naar meer dan 16 GW, dan ontstaan er problemen in de elektriciteitsnetten. Transformatoren kunnen de toevoer van de zonnestroom dan niet meer aan.

Het is daarom niet mogelijk om het totale geschikte dakoppervlak van woningen en utiliteitsgebouwen volledig te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij de huidige stand van de techniek levert dit een opgesteld vermogen van 66 GW op. Hoewel dit per jaar voldoende stroom zou genereren voor de hele gebouwde omgeving van Nederland, is het niet mogelijk om dit vermogen volledig te benutten met de huidige technieken voor seizoensopslag van elektriciteit. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)