Inzetten op circulaire economie

Samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu bundelen MVO Nederland, Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, Acceleratio en IMSA hun krachten voor de omslag naar een circulaire economie.

Ze richten een nieuw programma op dat zich expliciet richt op het daadwerkelijk verzilveren van de voordelen van circulair ondernemen. Het is voor het eerst dat overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen op deze manier samenwerken. Hun gezamenlijke doel is dat Nederland een wereldwijde voorloper op het gebied van circulaire economie.

Energieneutraal recyclen

Dit nieuwe programma gaat van start onder de naam ‘RACE’: Realisatie van Acceleratie naar een Circulaire Economie’. Binnen dit programma wordt niet alleen gewerkt aan technische aspecten zoals circulair ontwerpen en energieneutraal recyclen, maar ook aan de benodigde sociale en systeeminnovatie. Verder is er aandacht voor het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s en gezamenlijke communicatie en kennisopbouw.

De circulaire economie is een economisch systeem dat steeds meer als het economische model van de toekomst wordt gezien. Het maakt industrielanden namelijk minder afhankelijk van schaarser worden grondstoffen en energiebronnen, vermindert afvalstromen en uitstoot, en leidt tot vernieuwende economische activiteiten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er op die wijze in Nederland jaarlijks € 7,3 miljard kan worden bespaard op grondstoffen. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door De Groene Zaak