Nieuwe BRL BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014

Een nieuwe beoordelingsrichtlijn voor BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 vervangt de versie van 2011. Vanaf nu kunnen logiesfuncties en bijeenkomstfuncties worden beoordeeld. Daarnaast benadrukt de titel dat onder deze beoordelingsrichtlijn ook grootschalige renovaties vallen. 

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, noemt de nieuwe beoordelingsrichtlijn in alle opzichten een verbetering ten opzichte van de vorige versie. "Met medewerking van de markt hebben we een vernieuwde richtlijn uitgebracht die eenduidig is en het certificeren met BREEAM-NL gebruiksvriendelijker maakt. We verwachten dat dit zal leiden tot meer duidelijkheid en een verbeterde samenwerking tussen opdrachtgevers, experts en assessoren."

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen zijn de toevoegingen van logiesfuncties en bijeenkomstfuncties aan BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014. Deze functies kunnen nu ook met de nieuwe beoordelingsrichtlijn worden beoordeeld. Hiervoor hoeft niet langer een maatwerktraject (Bespoke-traject) meer te worden doorlopen. In de vorige versie moest dit nog wel. Een logiesfunctie is bijvoorbeeld een hotel. En onder een bijeenkomstfunctie vallen onder andere een bedrijfskantine of een conferentieruimte.

Waardering voor flexibliteit

Flexibiliteit wordt in deze nieuwe versie extra gewaardeerd, door middel van een speciale credit: MAT8 - Gebouwflexibiliteit. Met een rekentool kan worden uitgerekend hoe verkavelbaar, aanpasbaar en multifunctioneel een gebouw is. Verder zijn verbeteringen doorgevoerd in de categorie energie.

Projecten met een BREEAM-NL Nieuwbouwcertificaat scoren relatief hoog in deze categorie en een aanzienlijke verbetering van de energieprestatie ten opzichte van het bouwbesluit blijkt dus al gebruikelijk te zijn. De doelstelling is om juist een bovengemiddelde prestatie te waarderen, dus is de waardering voor energieprestatie (ENE 1 - energie-efficiëntie) aangepast. De waardering van hernieuwbare energiebronnen is in lijn gebracht met de Europese regelgeving.

Downloaden

De nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 is vanaf 8 september te downloaden en te gebruiken. De versie 2011 v1.0 blijft nog tot 8 oktober 2014 beschikbaar voor registraties. Daarna is het alleen nog maar mogelijk om projecten tegen de nieuwe richtlijn te certificeren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council