Betrouwbaarheid belangrijkste selectiecriterium bouwmaterialen

Met name in de installatiefase is betrouwbaarheid het belangrijkste keuzecriterium bij selectie van bouwmaterialen. Verder zijn regelgeving en duurzaamheid belangrijk in deze fase. Dat blijkt uit het BouwKennis jaarrapport, waarin de houding van partijen binnen de bouwketen over de prijs en kwaliteit van bouwproducten in kaart wordt gebracht.

Het onderzoek stelt de vraag of de prijs een bepalende invloed heeft op de manier waarop bouwmaterialen worden geselecteerd. Verschillende marktpartijen in de bouw vertelden over hun belangrijkste keuzecriteria voor bouwmaterialen per bouwfase. De marktpartijen kozen hun allerbelangrijkste criterium; er was slechts één keuze mogelijk.

'Betrouwbaarheid en consistentie van het product' blijkt het belangrijkste criterium, met name voor de installatiefase. Opvallend is dat installateurs dit criterium het minst vaak noemen van alle partijen. Regelgeving wordt door deze groep als het belangrijkste criterium gezien. Volgens BouwKennis heeft dit te maken met de steeds strenger wordende energieprestatieregels, deels op te lossen met efficiëntere installaties.

Duurzaamheid

Vooral voor advies- en bouwmanagementbureaus is duurzaamheid een belangrijk criterium. 16% noemt duurzaamheid het belangrijkste criterium in de installatiefase (BouwKennis, juli 2014). Hoofdaannemers B&U, installateurs en ontwikkelaars noemen kostenminimalisatie als relatief belangrijk in de installatiefase.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV