Bouw gestart van nieuwe hightech kas

Afgelopen 8 september  is de bouw gestart van een nieuwe hightech kas in de HAS Hogeschool Den Bosch. De kas wordt 1500 vierkante meter, wordt verdeeld in 5 teeltafdelingen en 2 onderzoeksafdelingen en is over exact een jaar klaar.

Nieuwe technieken als een hypermodern watergeefsysteem en een volledig klimaatsysteem worden toegepast. De kas voldoet dan ook aan de nieuwste technieken op teeltgebied en kan worden ingezet voor zowel onderwijs als onderzoeksprojecten.

Energiebesparend kweken

Een belangrijke ontwikkeling is Het Nieuwe Telen, waarbij studenten zoveel mogelijk energiebesparend kweken en hieromtrent onderzoeken kunnen uitvoeren. “In de kas is het mogelijk onderzoek te doen naar de beste methode om energie te besparen tijdens het telen”, vertelt Martijn Bekkers.

Samenwerking

Drie hoofdaannemers zijn betrokken bij de bouw: Technokas, Stolze Water en Elektro en Peter Dekker Installaties. De aannemers zijn volgens Bekkers geselecteerd op basis van kwaliteit en expertise. Er is tevens een samenwerking met Philips in de vorm van de ontwikkeling van een lichtplan en met Priva als het gaat om klimaatsoftware.

Deel dit artikel

permalink