PEC Zwolle verduurzaamt IJsseldelta stadion met ledverlichting

PEC Zwolle investeert in verduurzaming van haar stadion en vervangt de huidige verlichting door hoogwaardige ledlampen. De winnaar van de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal heeft daarmee de primeur van Holland Eco Finance, een participatie van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties. De samenwerking werd tijdens de wedstrijd PEC Zwolle-PSV bekrachtigd.

Het installeren van 1.500 nieuwe ledlampen, met een gezamenlijke waarde van meer dan 120.000 euro, doet de Overijsselse club zonder investering. De kosten worden betaald uit de energiebesparing voor een periode van vijf jaar. Daarna zorgt de ledverlichting vele jaren voor lagere kosten door het lage verbruik en de lange levensduur van de ledlampen.

Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle, over deze investering: “Het IJsseldelta stadion is een ontmoetingsplaats van jong en oud. Met de investering in het verduurzamen van het stadion, geven wij een signaal af naar alle (sport) organisaties om ons heen. Namelijk dat duurzaamheid op de lange termijn financieel loont, maar bovenal dat het bewust omgaan met onze energiebronnen van groot belang is.”

Beperkt budget

Holland Eco Finance wil een doorbraak teweeg brengen door de investering in kwalitatief goede LED-verlichting rechtstreeks te koppelen aan substantiële energiebesparing die direct wordt gerealiseerd. Op deze manier kunnen ook groepen met een beperkt budget - zoals publieke instellingen, scholen, verenigingen en stichtingen - profiteren van energiezuinige maatregelen en een lagere energierekening. In een later stadium wil Holland Eco Finance zich ook richten op particulieren en bedrijven.

Holland Eco Finance kan deze oplossing bieden dankzij een startinvestering van ruim een half miljoen euro. Deze is afkomstig is van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties, een vehikel van Henk Aa, een ondernemer uit de regio.

Algemeen directeur Hans Veenemans van Holland Eco Finance benadrukt het belang van duurzame ontwikkeling voor Overijssel. Het is volgens hem belangrijk dat ondernemers, wethouders en schoolbesturen in de provincie zich bewust worden van hun eigen mogelijkheden tot duurzame innovatie. “Er is hoogwaardige ledverlichting beschikbaar die meer en beter licht biedt, extreem spaarzaam is en geen kwik bevat. Dankzij deze financieringsvorm kost het niets. Het stadion van PEC Zwolle laat als eerste zien wat er mogelijk is.”

Bron: Energiefonds Overijssel

Deel dit artikel

permalink