Stappen zetten voor duurzame maatschappelijke accommodaties

Op 18 september 2014 tekenden Jaap Dijkgraaf (Servicepunt Duurzame Energie, SDE) en SRO-directeur Jancor de Boer een samenwerkingsovereenkomst om verduurzaming van maatschappelijke accommodaties te onderzoeken.

Beide partijen hebben concrete plannen om het Kennemer Sportcenter langs de Westelijke Randweg in Haarlem te voorzien van zonnepanelen en er een warmtewisselingsinstallatie te installeren. De Boer: “Duurzaamheid is belangrijk voor SRO. We willen aansluiten bij de milieudoelstellingen van gemeenten.”

Naast het Kennemer Sportcenter zijn er in Haarlem ook plannen met zwembad De Planeet, voetbalclub de Koninklijke HFC en diverse gymzalen. De Boer licht toe: “Sporten is gezond en de combinatie met duurzaamheid is dan ook een logische stap. We willen als SRO de beste zijn. Daarbij past ook het werken aan duurzaamheidsdoelstellingen. Daarom zetten wij nu concrete stappen om enkele  accommodaties te verduurzamen.”

ESCO Service Centre

Het ESCO Service Center is een dienst van de provincie Noord-Holland die woningcorporaties en gemeenten kosteloos ondersteuning biedt bij de verduurzaming van vastgoed. Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland was ook aanwezig en sprak zijn waardering uit voor het initiatief van SRO om hun sportaccommodaties te verduurzamen. “De ervaring leert dat er soms een verschil zit tussen het uitspreken van een ambitie en het daadwerkelijk zetten van de stap om grootschalig te investeren in duurzaamheid door middel van een ESCO. Dat is een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Bond.

Win-win situatie

Beide partijen hopen dat door het initiatief de komende jaren een win-win-winsituatie zal ontstaan. Er wordt duurzame energie opgewekt of bespaard, exploitanten zijn minder geld kwijt aan energiekosten en het initiatief biedt werkgelegenheid voor installateurs. Bond: “SRO draagt niet alleen bij aan de verduurzamingsopgave, maar is tevens een voorbeeld voor andere beheerders van publieke accommodaties. Van die opgedane kennis en ervaring willen anderen leren. Deel deze kennis daarom ook.”

Deel dit artikel

permalink