1e House of Tomorrow Today combineert Slimbouwen en Active House

Het eerste House of Tomorrow Today is opgeleverd in Sterksel, Noord-Brabant. Het woningbouwconcept heeft als belangrijke kenmerken een prettig leefklimaat, adaptief vermogen en duurzaamheid. 

Het initiatief voor het House of Tomorrow Today (HoTT) komt van opdrachtgever Jos Lichtenberg. Lichtenberg, geestelijk vader van het concept Slimbouwen, staat daarnaast bekend als echte bouwinnovator. Als eisen aan de woning stelde hij dat het gebouw actief is en dat bewoners er gezond kunnen leven met voldoende licht en lucht.

Slimbouwen & Active House
Verder moest het een flexibele woning worden, die mee kan veranderen met de behoefte van de gebruiker. De projectpartijen bereikten het resultaat door een combinatie van visies van Slimbouwen en Active House. De woning wordt omschreven als proeftuin voor toekomstgericht denken, waarbij vanuit het totaalconcept marktpartijen gericht zijn uitgenodigd.

Bouwstenen
Slimbouwen ligt aan de basis van het proces: het casco, de schil, de installaties en de afbouw zijn vier bouwstenen binnen de filosofie. Het bouwproces zelf wordt gecoördineerd door een bouwregisseur en aan het hoofd van iedere bouwsteen staat een lokethouder. Idealiter vindt tussen iedere bouwfase een oplevering plaats.

Meten is weten
In de HoTT-woningen hangen sensoren die het gebruik monitoren. De kennis die hiermee wordt verzameld, kan ingezet worden om het concept verder te ontwikkelen. Het eerste HoTT is opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden die het project willen bezichtigen, kunnen contact opnemen met Stichting Slimbouwen.

Deel dit artikel

permalink