Deal laat jaarlijks 50.000 koopwoningen renoveren

Op 29 september werd in aanwezigheid van Stef Blok en prins Carlos Bourbon de Parme de Deal Stroomversnelling Koopwoningen gesloten. Huiseigenaren kunnen dankzij de deal hun rijtjeswoning compleet vernieuwen van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn.

Er zijn inmiddels al meer dan 175 partijen betrokken bij de deal. Duurzaam Gebouwd is daar 1 van: als kennisinstituut en sympathisant. Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen: “Ons aardgas raakt op en we hebben allemaal gemerkt dat je niet afhankelijk wilt worden van buitenlands gas voor de verwarming van je huis. Ik ben daarom erg blij met deze deal.”

Energierekening?

Na de metamorfose tot energieleverend huis, verdwijnt de oude energierekening. Allereerst worden rijtjeswoningen aangepakt die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980, die een gemiddelde energierekening hebben van €175 per maand. Het mooie van het initiatief is volgens Opstelten dat dat men beter en comfortabeler gaat wonen, voor hetzelfde geld. “Daarvan zegt iedereen: ‘dat wil ik ook’. We zullen ons overigens eerst richten op de huizen die dat het hardst nodig hebben.”

Kant-en-klaar

De maatregelen die getroffen kunnen worden om deze woningen energieleverend te maken, zijn vrijwel allesomvattend: een nieuw dak vol zonnepanelen, moderne installaties, nieuwe gevels en optioneel een nieuwe keuken en badkamer. Vanaf 2016 liggen er kant-en-klare renovatiepakketten in de winkel, waarmee jaarlijks 50.000 koopwoningen gemoderniseerd kunnen worden.

Winst en waardestijging

De kosten voor een complete vernieuwing zijn lager dan die van een complete verbouwing. Het grootste deel van het werk wordt fabrieksmatig gedaan en hier zit dan ook de winst. De vernieuwing vindt plaats binnen maximaal tien dagen; in die tijd gaat het dak eraf en komt er een nieuw dak voor in de plaats, met zonnepanelen. Naast de energieprestaties van de woning schiet ook de waarde omhoog. De makelaars-taxateurs in de deal hebben daarvoor een nieuwe waarderingsmethode ontwikkeld. Opstelten: “Een gecertificeerde garantie voor de energieprestatie zit standaard in het renovatiepakket.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31