Waterschappen meten ook duurzaam houtpeil

Afgelopen vrijdag overhandigde FSC Nederland-directeur Liesbeth Gort aan locodijkgraaf Hans Schouffeur Hoogheemraadschap Rijnland een Houtpeilmeter.

Dit was het startschot van een landelijke meting voor de waterschappen, die zich richt op het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. Uitgangspunt is de zogeheten TPAC-norm, die de overheid stelt voor duurzaam geproduceerd hout. De meting brengt in kaart hoeveel duurzaam hout de waterschappen gebruiken in projecten en hoe de controle op de toepassing is geregeld.

Damwanden van duurzaam hout

“Waterschappen kunnen door het gebruik van hout veel betekenen voor duurzaam bosbeheer”, legt Gort uit. “Het is namelijk erg geschikt voor de toepassing in de waterbouw, zoals bij de aanleg van beschoeiingen en damwanden. Daarom is het belangrijk dat duurzaam geproduceerd hout niet alleen in beleid en bestek is geregeld, maar dat ook wordt geborgd dat het daadwerkelijk in het project terechtkomt.”

Investeren in duurzaam inkoopbeleid

 “Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland staat duurzaamheid hoog in het vaandel”, vertelt Schouffeur. “De toepassing van materialen zoals hout is een belangrijk onderdeel.” Zij meldde zich dan ook als eerst aan voor de meting.

Ook Waterschap Brabantse Delta heeft zich aangemeld. “Het duurzaam inkoopbeleid is een proces waarin veel in geïnvesteerd in de afgelopen jaren”, vertelt dijkgraaf Carla Moonen. “Als Brabantse Delta gebruiken we veel hout in onze projecten, dus wil ik dan ook concreet weten waar we staan.”

Foto: Hoogheemraadschap Rijnland-locodijkgraaf Hans Schouffeur en FSC Nederland-directeur Liesbeth Gort.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door FSC Nederland