300e huis Nationale Duurzame Huizen Route

De woning van het echtpaar Van IJken uit Eemnes is het 300e huis van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Deze monumentale woning is in 2006 gerenoveerd met oude bouwmaterialen uit de winkel van Van IJken. Het huis bevat onder meer oude kozijnen, gebruikte deuren, een vloer van oude kerktegels uit België en een vitrinekast van oude deuren. “Hergebruik van oude materialen is het duurzaamste wat je kunt doen bij bouwen en verbouwen”, vindt Jan van IJken.

Goede isolatie dankzij schelpen

De vloer van de woning ligt op een laag schelpen van 30 cm. Deze schelpen voorkomen vochtproblemen en hebben een goed isolerende werking. Met een dikke laag leem op de muren en het onbehandelde hout is ventilatie nauwelijks nodig. “Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is”, aldus Nicolien van IJken.

Majada Projectmanagement organiseert jaarlijks deze route, die mede wordt mogelijk gemaakt door groene energieleverancier Greenchoice en een groot aantal Nederlandse gemeenten. Dit jaar vindt de Nationale Duurzame Huizen Route plaats op 25 oktober. Iedereen kan dan een kijkje nemen bij huiseigenaren die hun huis energiezuinig en comfortabel hebben gemaakt. “Het is mooi dat zo veel huiseigenaren zich willen inzetten om anderen op weg te helpen om hun huis energiezuiniger te maken”, vindt organisator Gerard Simon. “Iedereen doet dit op zijn eigen manier.”

Foto: Familie Van IJken

Deel dit artikel

permalink