LIAG nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Onlangs trad het architecten- en bouwadviseursbureau LIAG toe als partner van Duurzaam Gebouwd. Aan de hand van dit interview stelt Thomas Bögl dit bedrijf voor, waarvan hij mede-partner is.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

LIAG bestaat sinds 1919 en is bekend geworden als architectenbureau, met scholen als specialisatie. Hoewel de zorg- en onderwijssector ons nog steeds enorm aanspreken, hebben we als bureau inmiddels een veel breder portfolio gekregen. Zo kunnen collega-architectenbureaus ons inschakelen als bouwadviseur en zijn 2 medewerkers BREEAM-NL-experts.”

Op welke manier zet LIAG in op duurzaamheid?

“Voor mij staat steeds de vraag centraal: wat doet een gebouw met een mens? Bij ieder project vind ik het enorm belangrijk dat mensen energie halen uit een gebouw. Daarnaast wil ik toekomstbestendige gebouwen maken, zodat het over 20 jaar niet verouderd is. Duurzaamheid wordt hier intern breed gedragen. We zoeken altijd naar de duurzaamste oplossing.”

Thomas Bögl (Foto: Rockin Pictures)

Welk project is het meest duurzaam en hoe komt dit tot uiting?

“We zijn erg trots op drie projecten: NBD Biblion in Zoetermeer, Lyceum Schravenlant in Schiedam (zie bovenstaande foto) en het I/O-gebouw in Nijmegen. Dit zijn alle 3 enorm duurzame gebouwen. Zo zorgt de grote hoeveelheid daglicht in het NBD Biblion voor een gezonde werkomgeving en worden de medewerkers gestimuleerd met elkaar te communiceren. Bij het Lyceum Schravenland diende het cradle-to-cradleprincipe als inspiratie, onder meer door de zeer hoge duurzaamheidsambities van de school en de gemeente.Het I/O-gebouw geldt als duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland, waarbij de duurzaamheid op alle niveaus tot uiting komt. De uiterlijke verschijningsvorm is bepaald vanuit de duurzaamheidsaspecten en met respect voor de omliggende bebouwing.”

Wat is de reden dat LIAG partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

“Ik volg Duurzaam Gebouwd al heel lang. Wat me vooral aanspreekt, is het brede netwerk met veel verschillende disciplines. Graag draag ik mij steentje aan dit netwerk bij: door een bijdrage te leveren, maar uiteraard wil ik ook van anderen leren.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

“Mijn voornaamste verwachting is dat duurzaamheid de standaard wordt. Hierbij is het belangrijk dat de materialen verbeteren en gezonder worden.”

Een uitgebreid interview met Thomas Bögl staat in Duurzaam Gebouwd Magazine #28, dat begin december verschijnt.

Foto Lyceum Schravenlant: Moni van Bruggen

Deel dit artikel

permalink