Nieuwe circulaire steden dankzij Green Deal Cirkelstad

We kunnen de komende twee jaar uitkijken naar vijf nieuwe circulaire steden in Nederland. Op 2 oktober werd namelijk de Green Deal Cirkelstad ondertekend, door Rotterdam Cirkelstad, drie ministeries en het Rijksvastgoedbedrijf.

Rotterdam Cirkelstad, bestaande uit acht private en publieke koplopers, de drie ministeries (Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken) en het Rijksvastgoedbedrijf, tekenden tijdens de Landelijke Vastgoeddag Rijksoverheid. De partijen willen de komende jaren het behaalde succes in Rotterdam delen en overbrengen naar andere steden.

Slimme steden
Rutger Büch van Cirkelstad, dat tien jaar ervaring heeft: “Binnen twee jaar willen we in Nederland vijf nieuwe Cirkelsteden ontwikkelen. Steden die slim omgaan met grondstoffen en energie én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden. Dat drie ministeries zich hier samen met ons sterk voor maken, geeft een enorme boost.”

Van visie tot verankering
“Het Rijksvastgoedbedrijf, Amsterdam, Amersfoort en Utrecht hebben al aangegeven mee te willen doen. Dat start met regionaal de koplopers verbinden en gezamenlijk projecten uitvoeren om ervaring op te doen. Het streven is om alle praktische kennis en ervaringen te ontsluiten en daarmee een landelijke academie op te zetten. Zie het als een kennisbasis voor andere steden waar ze terecht kunnen voor praktijkervaring, van visie tot verankering. Hier kunnen ze zelf mee aan de slag”, zegt Büch.

Foto: Rijksvastgoedbedrijf Jos Brak

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Search

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland