Gemeente Venlo: leidend in C2C

De gemeente Venlo heeft de visie van Cradle to Cradle volledig omarmd. Om de praktische toepassing te ondersteunen, zijn samen met Braungart en McDonough in 2006 de Venlo Principes vastgesteld. Maar daarbij is het zeker niet gebleven. De principes van een circulaire aanpak zijn de afgelopen jaren stevig verankerd in het beleid van de gemeente. En het mooie is:  de eerste resultaten daarvan zijn nu al te merken!

Neem bijvoorbeeld de strategische visie 2030. De C2C-aanpak is daarin nadrukkelijk aangegrepen als een vernieuwend economisch concept en Venlo gaat ook de innovatiekracht op dit gebied aan de regio binden. In 2030 wil Venlo in Noordwest-Europa een leidende positie hebben ingenomen op het vlak van C2C en haar koploperspositie verder uitbouwen.

Denkverandering
C2C vormt tevens een belangrijk onderdeel in de welstandsnota. Hierdoor worden kwaliteiten uitgelokt die bijdragen aan de C2C-ambities van de stad. Voor een gebouw betekent dit dat er steeds meer aanvullende functies en kwaliteiten verlangd worden. Denk aan het toepassen van zonnepanelen, zonnegevels, groene gevels en daken, C2C-materialen en aanpasbaar bouwen. Dit vergt van betrokkenen een verandering in denken.

Dat C2C ook is opgenomen in de ruimtelijke structuurvisie betekent dat een ruimtelijk initiatief als kansrijker wordt beschouwd als het de uitgangspunten van C2C als vertrekpunt hanteert.  Dat dit nu ook zichtbaar is bij de eerste initiatieven is misschien wel het mooiste resultaat.

Inkoopbeleid
Verder is C2C en duurzame innovatie opgenomen in het inkoopbeleid van de gemeente. C2C maakt deel uit van inkoop en aanbestedingen. Bedrijven en organisaties die aantonen hoe hun product of dienst bijdraagt aan de C2C-ambities van de stad,  hebben daarmee een streepje voor.

Ook is C2C expliciet opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord. C2C en duurzaamheid zijn de belangrijke dragers waarop kansen worden gecreëerd. C2C is onderdeel van de portefeuille van de wethouder van Financiën en Organisatie. Tot slot zal C2C ook worden verankerd binnen andere beleidsvelden van Venlo.

Sparren
Kortom, er liggen tal van mogelijkheden in het beleid van (lokale) overheden. Laten we gezamenlijk de handschoen oppakken en stap voor stap toewerken naar een circulaire economie. Ik nodig u dan ook uit om op het Duurzaam Gebouwd Congres op 13 november aanstaande te sparren over de kansen van C2C voor bestaand én nieuw vastgoed. Ze liggen voor het oprapen. In mijn workshop leg ik u graag uit waarom het circulaire model van de toekomst winstgevend is en op welke manier uw organisatie in dit plaatje past.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB

Meer nieuws uit Venlo, Limburg