‘Negatief oordeel over Energieakkoord te vroeg’

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de afspraken om meer duurzame energie op te wekken niet worden gehaald.

Hiermee reageert hij op het rapport Nationale Energieverkenning, waaruit blijkt dat de doelstelling om in 2020 14% duurzame energie op te wekken niet wordt gehaald. Volgens Kamp staat hij voor de afspraak van 16% duurzame energie in 2023, die in het regeerakkoord van VVD en PvdA staat. “Het is nog een jaar te vroeg om te zeggen dat dit doel niet kan worden gehaald”, vindt hij.

Tussenevaluatie in 2016

“In 2016 komt er een tussenevaluatie van het Energieakkoord. Dat is het moment om te bekijken of de afgesproken maatregelen moeten worden aangepast om de doelen van het Energieakkoord te bereiken”, aldus Kamp. In 2015 worden de voorbereidingen voor meer windenergie afgerond. In 2017 zorgt dit voor een groter aandeel duurzame energie. “Dit is niet in de Nationale Energieverkenning opgenomen.”

Kamp vindt dat het Energieakkoord een goede start heeft gemaakt. “De energierekening voor burgers zal in 2020 door alle energiebesparingen gemiddeld met 60% omlaag gaan. Daarnaast gaat Nederland ruimschoots voldoen aan de Europese maatstaven om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.”

Deel dit artikel

permalink