Gebruikersplatform Bodemenergie van start

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de bodemenergiesystemen niet goed functioneert. Aanleiding voor de Vereniging BodemenergieNL om een Gebruikersplatform Bodemenergie op te richten. Het Gebruikersplatform wil eindgebruikers beter informeren over het beheer en zo komen tot goed werkende en betrouwbare bodemenergiesystemen.

Inmiddels zijn er meer dan 2.500 bodemenergiesystemen in Nederland. Toonaangevende instituten verwachten dat er in 2020 20.000 bodemenergie systemen in gebruik zullen zijn. Op dit moment functioneren de bodemenergiesystemen echter niet optimaal. De beloofde energiebesparing blijft onder de maat en de elektriciteitsrekening is soms hoger dan vooraf gecalculeerd.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer dan 75% van de bodemenergiesystemen niet aan de gewenste verwachtingen voldoet. Als oorzaken worden onder meer aangegeven: inregelproblemen, onvoldoende monitoring en problemen met de bron. Om deze tegenvallende resultaten weer bij te sturen, moeten weer kosten worden gemaakt.

Ervaring en resultaten delen

Onder het motto van ‘een gewaarschuwde eindgebruiker telt voor twee’ wil de Vereniging van BodemenergieNL met een platform voor eindgebruikers ervoor zorgen dat dit soort teleurstellingen bij eindgebruikers niet meer voorkomen. Binnen het platform kunnen de eindgebruikers van bodemenergiesystemen hun ervaringen en resultaten van hun projecten met elkaar delen.

Daarnaast is het van belang dat de eindgebruikers toegang krijgen tot relevante informatie en kennis.  Zo zijn ze beter geïnformeerd over het duurzaam beheer en onderhoud van de installaties. Om tot een verdere invulling van de activiteiten van het platform te komen, vindt op dit moment een enquête plaats onder een aantal eindgebruikers van bodemenergiesystemen om hun wensen en behoeften in kaart te brengen.

Presentatie onderzoeksresultaten

Op 25 november is een startbijeenkomst gepland.  Projectleider Dick Westgeest presenteert de resultaten van het onderzoek. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.gebruikersplatformbodemenergie.nl.

Om te peilen wat de wensen van de eindgebruikers bodemenergie zijn in de diverse branches voert het gebruikersplatform een enquête uit onder. Vooral gemeenten worden gevraagd hieraan mee te werken. Wilt u meedoen, neem dan contact op met Dick Westgeest via westwatercons@planet.nl.

Deel dit artikel

permalink