Masterclass Certificeren Bestaand Vastgoed

Een certificaat op een gebouw werkt onderscheidend. Een hoge score op een certificaat zoals BREEAM-NL heeft nog meer betekenis. Het geeft het gebouw een duurzaam imago, belooft lagere exploitatielasten en maakt het beter verhuurbaar. Een duurzaam gebouw staat bovendien voor een gezonde werkomgeving. Dat levert volgens onderzoek een hoge productiviteit en een laag ziekteverzuim op. Alle reden om bestaand vastgoed te certificeren.

Maar waar te beginnen? Wat is een realistische ambitie? Wat is daar allemaal voor nodig? Deze masterclass geeft antwoord op deze en andere vragen en gaat in op de business case voor duurzame gebouwen, het proces van certificeren, de financiering, het certificaat als benchmark en de te volgen stappen bij certificering. Er wordt gewerkt met de BREEAM-NL In-Use methodiek, waarbij alle facetten van een duurzaam gebouw aan bod komen. Daarbij wordt t.a.v. een gebouw onderscheid gemaakt in de asset, het beheer en het gebruik.

Alvorens tot certificering over te gaan kunt u ook een verbeteringstraject uitzetten. Tijdens de masterclass krijgt u inzicht waar doorgaans gemakkelijk verbeteringen te realiseren zijn en waar meer moeite in gestoken moet worden om een hogere score te krijgen. Ook wordt “stap voor stap verduurzamen” besproken t.o.v. “de keuze voor de hoogste score (Breeam Outstanding)”.

In de masterclass maakt u ook kennis met de BPA-tool, waarin op eenvoudige wijze een indicatieve BREEAM-NL In-Use score kan worden berekend.

Programma

De masterclass bestaat uit één dagdeel en geeft antwoord op de volgende vragen over het certificeren van bestaan vastgoed:

• Waarom verduurzamen?

• Waarom certificeren?

• Zijn er wettelijke verplichtingen?

• Hoe formuleer ik een realistische ambitie?

• Hoe zit het proces van certificeren in elkaar?

• Wat is een goed stappenplan voor certificering?

• Hoe kan ik het allemaal financieren?

• Hoe kan ik het certificaat gebruiken als benchmark?

Docenten

ing. Mark Spetter MBA van Globalance en Drs. Wim Fieggen van IVVD. Beide docenten hebben jarenlange ervaring met BREEAM-certficeringsmethodiek

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor alle vastgoedprofessionals die gebouwen willen certificeren. De masterclass is ook van belang voor eigenaren, beheerders en gebruikers van vastgoed om kennis te maken met certificering.

Meer cursussen

Behalve deze Masterclass Certificeren Bestaand Vastgoed biedt Duurzaam Gebouwd meer workshops en cursussen aan. Deze kunt u vinden aan de rechterzijde op deze website onder de kop 'Cursusaanbod', waaronder 'Bouwfysica, Ontwerpen & Toetsen' en 'ESCO: een haalbare businesscase’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid