Energie-innovators van Nederland aan het woord

De publicatie ‘Innovators aan het woord’ van RVO.nl laat energie-innovators van Nederland aan het woord komen. Er staan 25 energie-innovatieprojecten centraal en lezers krijgen antwoord op vragen omtrent doorontwikkeling, lessons learned en het in de markt zetten van de innovatie.  

De publicatie is te bekijken op de officiële website van RVO.nl. De inhoud van de publicatie is samengesteld op basis van een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van RVO.nl door Van Kempen Consultancy, naar de resultaten van afgeronde projecten gericht op energie-innovatie. Het is voor de tweede maal dat het onderzoek ‘Innovators aan het woord’ wordt uitgevoerd.

Twee personen die in de publicatie aan het woord komen zijn Gustave Corten, oprichter en eigenaar van CortEnergy en Sjef Cobben, hoogleraar Power Quality aan de TU Eindhoven. CortEnergy is gespecialiseerd in de aerodynamica van windturbines: “Als je wilt innoveren en je werkt precies volgens plan, dan bereik je je doel niet. In elk project kom je namelijk onverwachte obstakels tegen. De kunst is niet vaste koers te houden in een zee met ijsbergen, maar om er behendig tussendoor te laveren en zo je doel te bereiken.”

Smart Grids

Cobben weet de vinger op het pijnpunt te leggen als het gaat om Power Quality-problemen in de toekomstige elektrische infrastructuur. “De kwaliteit van spanning en stromen in ons elektriciteitsnet staat onder druk. Nieuwe decentrale opwekkers als zonne- en windenergie en vermogenselektronica vervuilen de mooie sinusvormige spanning.” De kans dat processen uitvallen, neemt toe door spanningsdips. “De grote vraag is: hoe lossen we dat op? Aan elke oplossing hangt een prijskaartje. Wie gaat dat betalen? We hebben in dit project gezocht naar het maatschappelijk optimum.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)