Officiële aftrap met Leen van Dijke

Met een speciale trailer heeft Itho Daalderop vorige week het startschot gegeven voor zijn nul-op-de-meterconcepten. In ’s-Hertogenbosch zorgde Leen van Dijke op de Vakbeurs Energie voor de openingshandeling door het lintje door te knippen om deze trailer met verwarmingsconcepten officieel te openen.

Eind september hoorde Itho Daalderop bij de bedrijven, die de Deal Stroomversnelling Koopwoningen ondertekenden. Hierop is de specialist in binnenklimaat- en verwarmingsconcepten trots, want tijdens de Vakbeurs Energie was Stroomversnelling-kernteamlid Leen van Dijke uitgenodigd om de campagne ‘Op weg naar Nul-op-de-meter’ officieel te starten.

“Jullie zijn op de goede weg, maar jullie zijn er nog niet”, vond hij, waarna hij het lintje doorknipte. In deze bus toont Itho Daalderop 3 concepten, aan de hand van producten en tekstuele informatie.

Spirit of Innovation

Even verderop in de Brabanthallen ontving de zonne-energieomvormer Sunny Boy 3600/5000 Smart Energy de Spirit of Innovation Award 2014. Hiermee troefde SMA Benelux Renolution en LedsGoGreener af. “Dit product zorgt voor een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment, namelijk de opslag van duurzame energie. Het is het eerste product, waarbij een omvormer, batterijbeheer en batterij geïntegreerd is in één toestel”, aldus de jury.

De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Op momenten dat meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, zorgt het geïntegreerd batterijbeheer ervoor dat het overschot aan energie in de batterij wordt opgeslagen. Als meer energie nodig is, maakt de Sunny Boy eerst gebruik van energie uit de batterij voordat stroom uit het net wordt afgenomen.

Innovatie in Renolution

Sunny Boy won dus van Renolution en LedsGoGreener. Renolution is een samenwerkingsverband van 16 partijen, waaronder Nieman, Velux, Derbigum, Deceuninck, Energy2020 en Zehnder J.E. Stork Air, die gezamenlijk een methode hebben ontwikkeld om woningen in 4 dagen te verduurzamen naar nul-op-de-meter. Hierover heeft Duurzaam Gebouwd al eerder geschreven. Als nieuwigheid beschikt Renolution over een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning in de gevel om de ventilatie van de woningen te regelen.

Connectica Green Force zorgt met LedsGoGreener voor zuinig en comfortabel licht. Deze innovatie vervangt het felle tl-licht voor energiezuinig en warm ledlicht, voor een beter welbevinden van de patiënten.

Motor voor innovatieve bouwsector

Dit zijn slechts enkele van vele innovaties op energiegebied, waarmee Meindert Smallenbroek erg blij is. “Energiebesparing is een motor voor een innovatieve en vraaggerichte bouwsector”, vertelt de directeur Bouwen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het Energietheater. “De huidige, nieuwe werkelijkheid heeft bedrijven innovatiever, vraaggerichter en duurzamer gemaakt. Uiteindelijk is het onze ambitie dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn.”

Daarom heeft de rijksoverheid € 400 miljoen subsidie beschikbaar gesteld om huurwoningen energiezuiniger te maken. “Daarnaast ontvangen huiseigenaren in 2015 een indicatief energielabel, dat is gebaseerd op gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Door online enkele vragen te beantwoorden, kunnen ze dit omzetten in een definitief label”, aldus Smallenbroek.

Deel dit artikel

permalink