Duurzaam bier brouwen

Op zijn brouwerijterrein in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude gaat Heineken 4 windmolens bouwen. Dit is een direct gevolg van het samenwerkingsverband met energieleverancier Delta.

De turbines met een gezamenlijke capaciteit van 12 megaWatt en zorgen straks voor 40% in de energievoorziening van de brouwerij. “Groen is meer dan alleen de kleur van onze flesjes”, vertelde Willem de Jonge, senior director supply chain België, Vrumona en Heineken Nederland. “Het is onze ambitie om de brouwerij in Zoeterwoude in 2020 klimaatneutraal te laten opereren. De polder waar de brouwerij staat, leent zich uitstekend voor het gebruik van windenergie.”

Delta Energy heeft de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. “Daarom zoeken we met onze klanten naar mogelijkheden om te verduurzamen: met wind op land of op zee, met biomassa, met getijde-energie, op wat voor manier dan ook”, vond directeur Guido Custers. Naar verwachting worden deze windmolens eind 2015 in gebruik genomen.

Ook duurzaam brouwen in Wijlre en 's-Hertogenbosch

Zoeterwoude is overigens niet de enige plek waar Heineken gebruikmaakt van duurzame energiebronnen. Zo maakt de brouwerij in het Limburgse Wijlre gebruik van een waterrad voor het winnen van groene elektriciteit en staan op het dak van de brouwerij in ’s-Hertogenbosch 3.632 zonnepanelen. Hiermee wordt jaarlijks 855.000 kWh zonne-energie opgewekt om Wieckse-bieren te brouwen.

Deel dit artikel

permalink