Negen windmolens op Ikea Zwolle

Dinsdag 14 oktober zijn de eerste van 9 windmolens geplaatst op het dak van de Ikea-vestiging in Zwolle.

Dit past in de visie dat dit woonwarenhuis in 202 People & Planet Positive wil zijn, vertelt storemanager Sandra Schouten aan weekblad De Swollenaer. “Hiermee bedoelen we dat we meer energie willen produceren dan we zelf gebruiken. Bij alle nieuwe vestigingen spelen we hierop in.”

Duurzaamste retailorganisatie?

Ikea beschikt over meer dan 200 windmolens. “We hopen ook de meest duurzame retailorganisatie in Nederland te worden, maar dat is lastig aan te tonen.”

Behalve windmolens liggen 5.500 zonnepanelen op het dak. “Hiermee voorkomen we de uitstoot van 340 ton CO2 en zouden we 235 huishoudens een jaar van energie kunnen voorzien. Verder maken we in de winkel gebruik van een WKO, waarmee we ons voor 80% van eigen behoefte kunnen voorzien”, legt Schouten uit. “Daarnaast willen we de opbrengst van de zonne-energie realtime communiceren aan onze klanten. Overigens gaan we ook zonnepanelen verkopen en onze medewerkers duurzaam opleiden, zodat ze bewust met energie omgaan.”

€ 1,8 miljoen voor duurzame energie

Het Zweedse bedrijf heeft in Zwolle € 1,8 miljoen extra geïnvesteerd voor duurzame energie. Schouten verwacht dat dit bedrag in 10 jaar wordt terugverdiend.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zwolle, Overijssel