De klant op torenhoog voetstuk

Door een grote transitie in de bouw- en installatiesector staan we ‘au centre’ van een nieuwe werkelijkheid. Belangrijke maatschappelijk vraagstukken zoals vergrijzing en ontgroening, energie en zorg vragen om oplossingen en de opgave voor zowel woning- als utiliteitsbouw is evident. Renovatie, transformatie en herbestemming is de grote uitdaging voor de toekomst van de bouw- en installatiesector, beleggers en ontwikkelaars. Complex, omvangrijk en per regio verschillend.

‘De bouwketen op zijn kop, de klant voorop’, kopte cobouw onlangs. En, beste huizenbezitters, huurders en gebouwgebruikers:  já, het is waar. Ik weet niet of u zich bewust bent van deze gold status, maar de klant staat inmiddels op een torenhoog voetstuk. De transformatie naar nieuwe technologieën en oplossingen is onder het juk van de crisis al eerder ingezet.

Doorbroken

In de periode van 2008 tot nu is een groep koplopers opgestaan die de traditie van hiërarchie, een gefragmenteerd proces en hoge faalkosten heeft doorbroken. Antwoorden worden gezocht in ketensamenwerking, spannende co-creaties, vergaande industrialisatie en nieuwe processen zoals BIM en LEAN.

Kosten noch moeite gespaard

Zo ongeveer iedereen bemoeit zich ermee. In directiekamers wordt flink gedebatteerd, de werkvloer moet om, de overheid overpeinst, kennisinstituten van hoog allooi werpen zich op om mee te helpen. Kosten noch moeite worden gespaard om de wensen en behoeften van bewoners en gebouwgebruikers beter, sneller, goedkoper en klantvriendelijker te bedienen. Bewoners en huurders worden actief betrokken bij processen, op alle mogelijke manieren wordt geluisterd naar de gebruiker. Minder energiekosten, meer keuzemogelijkheden, gemak, comfort, esthetiek, veiligheid en gezondheid, op het kleinste detail wordt gelet.

Techniek onmisbaar

De blijvende toekomstige aanpasbaarheid van gebouwen, waarbij de gebruiker centraal staat, is voor een groot deel afhankelijk van techniek. Techniek is op veel plaatsen weliswaar onzichtbaar, maar wél onmisbaar om de maatschappij te laten functioneren. Een energiezuinig gebouw, een gezond binnenklimaat, veiligheid en slimme technische oplossingen voor beperkingen van onze vergrijzende bevolking.

Nieuwe mindset

Technologische ontwikkelingen in de installatiebranche volgen zich in hoog tempo op. Installatiebedrijven zijn de schakel tussen opdrachtgevers en de toeleverende industrie. De stand van de techniek voor alle uitdagingen van renovatie, transformatie en herbestemming is niet de belemmering. De weg ernaartoe vinden we lastiger, het afstappen van oude werk- en denkwijzen naar de nieuwe mindset.

Terugvechten

Enfin, de bouwsector staat op zijn kop, en de klant die we geruime tijd uit het oog waren verloren, doet er weer toe! Als we deze beweging door kunnen zetten, verdient de gehele sector in elk geval meer credit van het grote publiek dan tot dusver. De bouw- en installatiesector sector innoveert, transformeert en vecht zich moedig terug uit de crisis. Op basis daarvan ontvangt in elk geval al een hele grote groep excellente spelers wat mij betreft de gold status.

Over Claudia Reiner

Claudia Reiner, vice-voorzitter UNETO VNI en voorzitter Platform Ketensamenwerking Zuid is een van de deelnemers aan de Round Table tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 13 november aanstaande in het MECC te Maastricht. Naast dit rondetafelgesprek met als onderwerp 'Samen werken aan Het Nieuwe Bouwen', staan onder andere sprekers Hans de Jonge, hoogleraar vastgoed TU Delft en Thomas Rau, directeur RAU Architecten op het programma. Platform Ketensamenwerking Zuid heeft twee workshops tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. Bekijk het volledige aanbod workshops.

Deel dit artikel

permalink