Den Bosch of Nijmegen als Groene Hoofdstad 2017?

Twaalf Europese steden waaronder ’s-Hertogenbosch en Nijmegen hebben zich kandidaat gesteld voor de wedstrijd om de titel ‘Groene Hoofdstad 2017’.

“De onderscheiding Groene Hoofdstad van Europa is een bewijs van uitmuntendheid voor steden, die hun milieu een warm hart toedragen”, stelt EU-commissaris voor Milieu Janez Potočnik. Deze titel onderscheidt een stad die baanbrekend is op het gebied van milieuvriendelijk stadsleven.

Evaluatie van kandidaatsteden

Een internationaal panel van deskundigen evalueert elke kandidatuur zorgvuldig op basis van 12 indicatoren, waaronder luchtkwaliteit, beperking van en aanpassing aan klimaatverandering, eco-innovatie en duurzame werkgelegenheid, energieprestaties, groenzones met duurzaam grondgebruik en afvalproductie en ‑beheer. Na deze technische evaluatie wordt een aantal steden op de shortlist geplaatst voor de titel in 2017.

Het is de 8e jaar dat deze wedstrijd georganiseerd wordt. In juni 2015 houden de twaalf steden een presentatie voor een internationale jury, die onder meer beoordeelt hoe groot hun inzet is bij het streven naar voortdurende verbetering van het milieu, de ambitie van hun toekomstige doelstellingen en in welke mate zij als rolmodel kunnen fungeren.

Groene Hoofdsteden

De titel Groene Hoofdstad bestaat sinds 2010, toen de Zweedse hoofdstad Stockholm won. Dit jaar is de beurt aan het Deense Kopenhagen, volgend jaar gaat de titel naar Bristol en vervolgens naar het Ljubljana. Geen enkele Nederlandse stad is tot nu toe Groene Hoofdstad geweest.

Foto: Staat de Bossche Sint Jan in 2017 in de Groene Hoofdstad van 2017?

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant