Een haalbare businesscase

Na deze training kunt u zelf een quick-scan uitvoeren van een eigen verduurzamingsproject en deze vervolgens uitwerken tot een gedetailleerde analyse, inclusief de bijbehorende risico’s.

Nieuwe vormen van energiebesparing en duurzame energie worden technisch en economisch aantrekkelijk. Via een ESCo kunnen energiebesparingen worden gerealiseerd zonder zelf de investeringen daarvoor te moeten doen. Essentieel is uiteraard de haalbaarheid van de business case. In deze training leert u aan de hand van diverse praktijkcases de technische- en financiële haalbaarheid én de risico’s van ESCo-projecten inzichtelijk te maken met behulp van RETScreen.

Deze software biedt u ondersteuning bij de besluitvorming over duurzame energieprojecten en vormt een krachtig hulpmiddel bij het opstellen van ESCo- verduurzamingsprojecten gericht op energiebesparing en duurzame energieopwekking in gebouwen. U krijgt een overzicht van de uitgebreide mogelijkheden en gaat zelf met dit pakket aan de slag.

Resultaat

Na deze training kunt u zelf een quick-scan uitvoeren van een eigen verduurzamingsproject en deze vervolgens uitwerken tot een gedetailleerde analyse, inclusief de bijbehorende risico’s. Daarbij hoort het bepalen van de baseline (gemiddeld energieverbruik) van een gebouw, het benoemen van de belangrijkste KPI's en het monitoren tijdens de looptijd van het prestatiecontract.

* In de praktijk RETScreen toepassen op een ESCo
* De baseline van een gebouw bepalen
* De belangrijkste KPI’s benoemen
* Technische en financiële haalbaarheid opstellen
* Risico-analyses uitvoeren
* Projecten monitoren gedurende de looptijd van het prestatiecontract

RETScreen

RETScreen wordt gratis beschikbaar gesteld door de Canadese overheid en is in 34 talen beschikbaar, ook in het Nederlands. Met behulp van deze software is het mogelijk om een technische en financiële projectanalyse van duurzame energie en energiebesparing uit te voeren. In de plus versie analyseert u ook energieprestaties van lopende energieprojecten.

Training

De training beslaat twee dagdelen en start met een introductie op ESCo’s en RETScreen aan de hand van praktijkcasussen en oefeningen zoals bijvoorbeeld de isolatie van een woning of een zwembad. Het tweede deel start met het opfrissen van basiskennis van energieprestatieanalyse en gaat in op methoden en technieken voor Monitoring, Targeting & Reporting (MT&R) en Measurement & Verification (M&V). Verder wordt de energiemanagementtool binnen RETScreen – de prestatie analyse module behandeld en krijgt u antwoord op de vraag hoe je een energiemodel kunt maken van een bestaand gebouw (baseline).

Voor wie?

Opdrachtnemers, opdrachtgevers én financiers die plannen hebben met ESCo-projecten.  Deze workshop is óók een verdieping van de workshop ‘ESCo’s en Energieprestatiecontracten’.

Docenten:

Albert Hulshoff, adviseur duurzaam bouwen en beheren bij AHB Consultancy, en Jan van Hout, directeur OVVIA

Meer cursussen

Behalve deze cursus 'ESCo’s: een haalbare businesscase' biedt Duurzaam Gebouwd meer workshops en cursussen aan. Deze kunt u vinden aan de rechterzijde op deze website onder de kop 'Cursusaanbod', waaronder 'Masterclass Certificeren Bestaand Vastgoed' en 'Naar energieneutrale utiliteitsbouw met staal’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid