Duurzaamste kantoorgebouw staat in China

De miljoenenstad Wuhan wil zich ontwikkelen tot een van de meest duurzame steden van China. Dit blijkt onder meer uit de komst de Energy Flower, het zeer duurzame kantoorgebouw van het Wuhan New Energy Center, dat in het najaar van 2014 is opgeleverd.

Grontmij Nederland stelde voor alle vakdisciplines het conceptual design op  voor het 70.000m2 nieuwbouwcomplex van dit onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid. De Wuhan Energy Flower is na voltooiing verzekerd van de hoogste onderscheiding (3 star award) volgens het Chinese Green Building beoordelingssysteem.

Bloemvorm

In samenwerking met Soeters Van Eldonk architecten heeft Grontmij het kantoorgebouw ontworpen in de vorm van een bloem. Het gebouw is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit en zero CO2-emissies.

Daarnaast is het 140 meter hoge gebouw zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomerdagen grotendeels in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van elektrische energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en wordt hergebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De stamper bestaat uit een verticale windturbine om elektrische energie op te wekken. De centrale hoge zonneschoorsteen is ontworpen voor natuurlijke ventilatie.

Internationale prijzen

Het ontwerp heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder De Vernufteling in 2011 en een internationale ontwerpwedstrijd. Opdrachtgever is Wuhan Future City Investment & Construction Co. Ltd..

Deel dit artikel

permalink