Onderzoek naar relatie eindgebruiker met duurzaamheid

Het grootste deel van Nederlandse eindgebruikers is een rijke groene kostensnijder, oftewel iemand die investeert maar vooral als het een kostenbesparing oplevert. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek onder 350 grote organisaties, uitgevoerd door Corporate Facility Partners, Dutch Green Building Council en Facility Management Nederland.

“Voor het eerst in Nederland is duurzaam aankoopgedrag in kaart gebracht en beschreven”, zegt Bram Adema van CFP over het onderzoek. “Alle vrekken, koplopers en dromers hebben dezelfde duurzame doelen, problemen en kunnen daardoor tegelijk geholpen worden. Aanbieders van duurzaamheid weten hierdoor beter waar hun klanten behoefte aan hebben.”

Maarten Dansen, operationeel manager van de Dutch Green Building Council: “Iedereen is een eindgebruiker en kan stappen zetten om zijn huisvesting te verduurzamen.” Natalie Hofman, voorzitter Facility Management Nederland: “Nog niet eerder heeft een onderzoek zo duidelijk in kaart gebracht hoe facility managers en andere eindgebruikers van gebouwen aankijken tegen het duurzaamheidsvraagstuk en welke belemmeringen zij ervaren.”

Kostensnijders en groene koplopers

Het grootste deel van de eindgebruikers (40 procent) is een rijke groene kostensnijder, actief op zoek naar informatie over verduurzaming. Dit doen zij onder andere door beurzen te bezoeken en door magazines en websites te lezen. De groep ‘Doortastende groene koploper’ (23 procent) wil investeren in duurzaamheid vooral als deze investeringen gericht zijn op de creatie van strategische waarde voor de organisatie, zoals innovatie of imagoverbetering. Slechts een zeer kleine groep (9 procent) ziet nauwelijks mogelijkheden voor investeringen in duurzaamheid binnen de organisatie.

Tot welke groep behoort u?

Op de website www.tintengroen.nl kunnen bezoekers ontdekken tot welk duurzaamheidssegment ze behoren. Daarnaast krijgen bezoekers tips over hoe ze kunnen werken aan duurzaamheid binnen de organisatie.

Green Buildings Congres

De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens het Green Buildings Congres 2014. Eerder verscheen op Duurzaam Gebouwd een sfeerverslag van de middag.

Deel dit artikel

permalink