‘Kennis delen en verantwoordelijkheid nemen’

De kwaliteitsborging van de gebouwschil ten aanzien van brandveiligheid stond centraal tijdens de jubileum-editie van het Fire Seminar. De vijfde bijeenkomst vond plaats op 30 oktober bij Efectis Nederland in Bleiswijk.

Deelnemers van het seminar, met sprekers van onder meer Efectis Nederland, Brandweer Nederland, Delta Lloyd en Kingspan, reageerden eenstemmig over de knelpunten. Zo werd de behoefte voor  kennisdeling meerdere malen aangehaald.

Onvoldoende kennisdeling

Hoewel er voldoende kennis in de markt aanwezig is, wordt deze onvoldoende gedeeld en gebruikt. Leren van branden in de praktijk is belangrijk, evenals bronnen van kennis als brandonderzoeken en –testen. ‘Concentreer je niet alleen op wat er is gebeurd, maar juist ook op wat er níet is gebeurd.’

Onbegrijpelijke regels

Op het gebied van regelgeving moet er het nodige anders, vinden deelnemers en sprekers van het seminar. “De huidige regelgeving is onbegrijpelijk en in de praktijk moeten eisen die haaks op elkaar staan vaak met elkaar worden gecombineerd. Daarnaast worden in het bouwbesluit minimale eisen gesteld, maar er moet eigenlijk meer gedaan worden dan wat minimaal geëist is.” Bewustwording en eigen verantwoordelijk spelen een belangrijke rol bij procesverbetering.

Sturing op kwaliteit

Kwaliteitsborging móet, want in de praktijk wordt nog te veel gestuurd op kosten en te weinig op kwaliteit, vinden deelnemers en sprekers. Mede door kostenbesparingen geschiedt montage vrijwel nooit volgens de voorgeschreven regels. Naast de eerder genoemde eigen verantwoordelijkheid hebben alle ketenpartners een gezamenlijke verantwoordelijkheid, ook bij het beoordelen van elkaar.

Ondernemers moeten bewuster worden over de bedrijfscontinuïteit op de lange termijn versus de kosten die nu gemaakt worden om een brand te voorkomen. De eerder genoemde bewustwording, ontwikkeling van eigen verantwoordelijkheid en kennisdeling kan hierbij een belangrijke rol spelen. Daarnaast is de aanlevering van transparante en eerlijke informatie van de leveranciers van de bouwproducten van belang.

Deel dit artikel

permalink