Koeling serverruimtes kan veel zuiniger

Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen minimaal 40 % energie besparen bij de koeling van hun serverruimtes. CE Delft, in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, voerde onderzoek uit.

Harry Beekhof, adviseur bij RVO.nl en projectleider van het onderzoeksrapport: “We vermoedden al wel dat er veel kon worden bespaard op de koeling van serverruimtes, maar niet dat het besparingspotentieel zo hoog zou zijn.” Bij het toepassen van de beste techniekcombinaties kan de besparing namelijk oplopen tot maximaal 85 procent.

Kleinere ruimtes

De beste techniekcombinaties, samen met de gemiddelde investeringskosten zijn terug te vinden in het onderzoek, dat zich richt op kantoren met serverruimtes tot 600 vierkante meter. “RVO.nl is vooral geïnteresseerd in de kleinere serverruimtes tot 110 vierkante meter, omdat die groep tot nu toe weinig gebruikmaakt van de Energie Investeringsaftrek-regeling (EIA)”, vertelt Beekhof. Met de EIA kunnen bedrijven voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Aanpassing omschrijving

RVO.nl doet op basis van de onderzoeksresultaten een voorstel om de omschrijving op de Energielijst (code 220219) aan te passen. “Op deze lijst staan de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Rond de Kerst staat in de Staatscourant of de wijzigingen officieel zijn doorgevoerd.”

Via deze link kunt u het onderzoeksrapport ‘Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes’ lezen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)