Op naar de 100.000

In 2020 moeten 100.000 bestaande woningen in Limburg verduurzaamd zijn. Dat betekent dat ze op zijn minst minder stroom en gas verbruiken, maar liever nog uitgerust zijn met energieproducerende apparatuur zoals zonnepanelen. Onder verduurzaming verstaan we ook bouwtechnische aanpassingen zodat de woning langer meegaat en geschikt is voor mensen die zorg nodig hebben.

100.000 woningen aanpassen: het is geen geringe ambitie. Gelukkig zijn we als provinciebestuur, samen met de woningcorporaties, gemeenten, marktpartijen in de bouw en particuliere woningbezitters, al een aantal jaar bezig. Vele honderden huizen en appartementen zijn onder handen genomen of zelfs afgebroken om plaats te maken voor zeer energiezuinige woningen.

In de voormalige mijnstreken hebben we twee vliegen in één klap geslagen. Na de sloop van niet meer te renoveren woningen bouwen we minder huizen terug. Hiermee gaan we de leegstaand door de vergrijzing en ontgroening te lijf. Overigens lijkt die trend gekeerd. Zuid-Limburg groeit weer licht, mede dankzij de ontwikkelingen op de Brightlands-campussen en de vestiging van logistieke dienstverleners. Maar dat even terzijde.

Verantwoordelijkheid nemen

De uitvoering van het 100.000-woningen-plan is in volle gang. Vraag is natuurlijk of we de doelstellingen halen. Renoveren, aanpassen en verduurzamen kost geld. Het is genoegzaam bekend dat de financiële positie van de woningcorporaties er de laatste jaren niet beter op is geworden. De verhuurdersheffing hakt er flink in. Als provinciale overheid nemen we onze verantwoordelijkheid. We werken samen met corporaties, gemeenten en bedrijfsleven om de doelstellingen te halen.

We hebben verschillende financiële instrumenten opgetuigd die soelaas moeten bieden. Oók voor de particuliere sector. In deze tijden is het niet gemakkelijk om woningbezitters te bewegen om te investeren in hun huizen. Goedkope leningen voor het financieren van zonnepanelen en energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zuinige cv-ketels kunnen hier een handje helpen. Op dit moment heeft de Provincie voor particuliere woningbezitters de duurzaamheidsleningen, die voor energieopwekking (o.a. zonnepanelen) en energiebesparing gebruikt kunnen worden.

Hulpmiddelen

Gedeputeerde Staten hebben onlangs ingestemd met een verhoging van € 5 miljoen van het beschikbare budget voor deze duurzaamheidsleningen voor particuliere woningbezitters. Woningeneigenaren betalen de lening tegen zeer gunstige voorwaarden terug zodat we telkens weer aanvragen kunnen honoreren. Als extra hulpmiddel is de Zonnekaart Limburg beschikbaar waarop mensen zelf kunnen zien of zonnepanelen op hun woning zinvol zijn, wat het oplevert en wat het kost.

Het oorspronkelijk beschikbare budget van € 3,9 miljoen van de duurzaamheidsleningen was bijna uitgeput. Om de continuïteit te kunnen waarborgen voor (in ieder geval) het komend jaar is besloten tot verhoging in twee tranches van € 2,5 miljoen. Het beschikbare budget is afkomstig van het structuurversterkende project ‘Transitiefonds Limburgse Woningmarkt’.

Waar doen we het eigenlijk voor?

Verduurzaming van de woningvoorraad is allereerst goed voor klimaat en milieu. Minder gebruik van fossiele brandstoffen en minder uitstoot van kooldioxide (CO2). Dit is noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Laat ons daar vooral ons steentje aan bijdragen. Daarnaast komen ook minder luchtvervuilende stoffen vrij, ook goed voor de gezondheid dus. Maar het 100.000-woningen-plan heeft meer positieve effecten. Ik wil er een paar noemen:

U ziet, zowel het milieu als de economie floreren bij duurzaamheid. Daarover meer op 13 november tijdens het zesde Duurzaam Gebouwd Congres!

Auteur: Erik Koppe, gedeputeerde Volkshuisvesting Provincie Limburg

Deel dit artikel

permalink