BREEAM-NL Outstanding voor Geelen Counterflow

Geelen Counterflow uit het Limburgse Haelen heeft vanochtend het hoogste BREEAM-NL Outstanding-certificaat in Nederland ontvangen. Dit gebeurde tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, dat dit jaar in Maastricht plaatsvindt.

Het certificaat voor het ontwerp bedraagt 94,19% en heeft daarmee de hoogste BREEAM-waardering in Nederland. “Ons uitgangspunt was om een ‘energie-nul’-gebouw te maken, maar inmiddels wekken we 50% meer energie op dan we gebruiken”, vertelde directeur Sander Geelen.

In zijn ogen draait duurzaamheid niet alleen om energie. “Het gaat ook om de gezondheid van iedereen die in dit gebouw werkt.” Geelen Counterflow is wereldmarktleider in tegenstroomkoelers en drogers voor de feel&food-industrie.

‘Slopen ruimt op’

Naast deze uitreiking vertelde Hans de Jonge, TU Delft-hoogleraar en directievoorzitter van Brink Groep, dat 70% van de huidige gebouwen rijp is voor de sloop. “Dat ruimt enorm op. De grondstoffen kunnen in andere projecten worden gebruikt door te upcyclen.”

Hij merkte verder op dat 80% van alle inspanningen zich concentreren rond de nieuwbouwopgave, 1% van de bouwopdrachten. “De aandacht voor bestaande bouw moet omhoog”, vond hij, waarmee hij aansloot bij het congresthema ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’.  “Als je van een gebouw houdt, dan komt het vanzelf wel goed met de transformatie.”

Foto: DGBC-directeur Annemarie van Doorn en Sander Geelen (foto: Rockin Pictures).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Maastricht, Limburg