Eerste Supply Chain Award uitgereikt

Het ketensamenwerkingsverband van ‘Thuis, Sankomij Installatietechiek, KnaapenGroep en Heezen Bouw en Sloopwerken heeft vanmiddag de eerste Supply Chain Award gewonnen. Deze prijs werd uitgereikt tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, dat plaatsvindt in MECC te Maastricht.

Dit team van 4 partijen won deze prijs met zijn groot onderhoudsproject van 112 woningen aan de Offenbachlaan in Eindhoven. De taken waren op de volgende manier verdeeld. ‘Thuis was de opdrachtgever, KnaapenGroep zorgde voor het ontwerp en het bouwkundige aspect, Heezen was verantwoordelijk voor het sloopwerk en Sankomij ging over de installaties.

Dit samenwerkingsverband won het van in totaal 12 inzendingen. “We hadden 2 eisen”, vertelde juryvoorzitter Jack van der Veen. “We accepteerden alleen teaminschrijvingen en langdurige samenwerkingsverbanden.” Volgens hem is de achterliggende gedachte van deze prijs duidelijk: “De kopgroep is vertrokken, maar de peloton komt langzaam erachteraan. We willen hiermee het peloton in beweging brengen.” De Supply Chain Award is een initiatief van Nyenrode Business Universiteit, Platform Ketensamenwerking Zuid en Duurzaam Gebouwd.

Vertrouwen in elkaar

Eerder, in de ochtend, spraken Henk Willem van Dorp, Bert Keijts, Babette van Loon, Bert Melles, Claudia Reiner en Maxime Verhagen in een Round Table over ‘Samen werken aan Het Nieuwe Bouwen’. Hierbij gooide Van Dorp Installaties-topman Van Dorp de knuppel in het hoenderhok: “Wij werken niet met aannemers, want zij maken niet iedereen blij in de optocht.” Bouwend Nederland-voorzitter Verhagen verdedigde zijn achterban. “Het is belangrijk dat we met elkaar samenwerken en dat we vertrouwen hebben in elkaar. Dat werkt niet met zo’n opstelling.”


Van links naar rechts: Henk Willem van Dorp, Bert Keijts, Babette van Loon, Bert Melles, dagvoorzitter Inge Diepman, Claudia Reiner en Maxime Verhagen

Innovatie door samenwerking

Uiteindelijk bleken de partijen toch dicht bij elkaar te liggen. Zo vond Keijts, voorzitter van de Raad van Bestuur van Portaal, dat de samenwerkingsverbanden voor betere producten zorgen. “Een initiatief als Stroomversnelling is goed, maar ook wennen omdat aannemers niet meer de baas zijn. Bij ketensamenwerking draait en gaat het om transparantie.” Daaraan voegde Verhagen toe: “De motieven van alle partijen hoeven niet identiek te zijn. Zolang ze maar bekend zijn en iedereen hetzelfde doel heeft.”

Van Dorp is voorstander van langdurige samenwerkingsverbanden. “Als een samenwerking eenmalig is, dan verdwijnt 20% van het verdienmodel. Daarnaast is het belangrijk om door samen te werken voor innovaties te zorgen.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Maastricht, Limburg