Kalk is materiaalstroom voor tapijt

Een samenwerking tussen Desso en een Nederlandse groep drinkwaterbedrijven ontwikkelde een nieuwe materiaalstroom voor de productie van tapijttegels: geupcycled calciumcarbonaat (kalk).

In een samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, vond Desso een manier voor het upcyclen van kalk, afkomstig van drinkwaterbedrijven Brabant Water en Water Maatschappij Limburg. De kalk is positief gedefinieerd in overeenstemming met de Cradle to Cradle-criteria en wordt ingezet bij productie van Desso tapijttegels met EcoBase.

Verrassend

Beide drinkwaterbedrijven zijn enthousiast over de samenwerking en zien de meerwaarde hiervan. Guïljo van Nuland, CEO Brabant Water: “Meer dan 99% van onze reststoffen, met name ijzer en calcium, wordt gerecycled. De innovaties op dit gebied nemen toe en kunnen soms zeer verrassend zijn. Onze samenwerking met Desso is hier een goed voorbeeld van.”

Innovatie in waardeketen

Ludwig Cammaert, hoofd R&D bij Desso, verklaart het idee voor de innovatie: “We zijn steeds op zoek naar manieren om continue stromen in de afvalverwerking aan te wenden als voedingsbodem voor de productie van onze tapijttegels. Met de hulp van Sibelco, een ultramoderne mondiale leverancier van industriële mineralen, kon de omvang en verspreiding van de deeltjes calciumcarbonaat op maat worden aangepast aan de wensen van Desso, waardoor dit met recht een innovatie in de waardeketen kan worden genoemd.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tarkett BV