22 energieneutrale woningen in Kerkrade

Afgelopen maandag 17 november onthulde gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg het bouwbord van de 22 energieneutrale eengezinswoningen, die in Kerkrade verschijnen.

Deze woningen worden gebouwd in opdracht van woningcorporatie HEEMwonen, volgens de principes van cradle-to-cradle.  Dit betekent een ontwerp voor de toekomst, gebruikmakend van zonlicht, hernieuwbare energie en ‘gezonde’ materialen, zorgen voor een gezond binnenklimaat en een bijdrage leveren aan de (bio)diversiteit. Daarnaast ligt het wooncomfort van de woningen hoog.

Verduurzaming van de woningvoorraad

“We willen onze woningvoorraad verduurzamen”, legt directeur Jack Vincken uit. “Bij nieuwbouw passen we standaard energiezuinige technieken, tripleglas, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie toe. Dit betekent minder CO2-uitstoot en lagere energielasten voor de bewoners.”

Bij deze 22 parkwoningen, die aan de Gladiolen- en Spireastraat in Kerkrade-West komen, gaat de woningcorporatie een stap verder, vertelt hij, “De woning worden volledig zelfvoorzienend in hun energiebehoefte. Er is geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en zonnepanelen wekken de benodigde elektra op.”

Duurzaamheidsbeleid

Ook de gemeente Kerkrade is blij met de komst van deze eengezinswoningen. “Het past precies binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente, waar in 2015 nadrukkelijk aandacht besteed gaat worden”, vertelt wethouder Jo Bok. “Daarnaast zijn de woningen een aanwinst voor de Heilust, waar de komende jaren nog veel staat te gebeuren.”

De komst van deze woningen is onderdeel van de herstructurering van de Heilust, een van de deelprojecten van de overeenkomst die de gemeente Kerkrade, HEEMwonen, de Stadsregio Parkstad Limburg en de Provincie Limburg hebben gesloten in verband met de herontwikkeling van Kerkrade-West

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Kerkrade, Limburg