Wakker worden met … Ben Bergsma

Beton is prima te recycleren. Wat ermee wordt gebouwd, staat over 50 jaar nog en ook dat is duurzaam. Ben Bergsma, algemeen directeur van CRH Structural in Nederland, is daar duidelijk over. Dat met beton ook energie bespaart kan worden, bewijst het BlueCasco-concept voor energiezuinige woningen. 

CRH Structural hanteert een milieubeleidsverklaring. Hoe gaat u daarmee om?

"Wij zien 2 drivers voor groei van CRH Structural: innovatie en duurzaamheid. Dat betekent dat we als bedrijf er niet latent mee omgaan. Zo van 'als je het nodig hebt, laten we het maar doen'. Het is anders, wij vinden duurzaamheid een zo belangrijk onderdeel van de wereld waarin wij zaken doen, dat wij het actief oppakken. Elk jaar leggen we de lat weer hoger.”

Hoe doet u dat?

"CRH Structural heeft een ISO 14001-certificering. Dat houdt in dat we sowieso elk jaar een interne audit uitvoeren om te zien waar we nog kunnen verbeteren. Ook stellen we voor onze productie-units jaarlijks doelen op het gebied van duurzaamheid. Het terugdringen energiegebruik bijvoorbeeld. Naast veiligheid is er veel aandacht voor milieu-issues."

Worden er in de markt wel eens fabels verteld over de recyclebaarheid van beton?

"Je merkt wel dat er een beeld is ontstaan dat beton moeilijk is te recyclen en dus een vervelend materiaal. Maar als je kijkt naar het beton en ook de kalkzandsteen die wij leveren, dan zijn die 100% recyclebaar. Onze productielocaties hebben dan ook geen afval. Als er wat fout gaat bij de productie, wordt deze 'uitval' gewoon weer hergebruikt. Het is zelfs zo dat we reststoffen uit andere industrieën opnemen in onze productie. Bijvoorbeeld reststoffen uit de waterzuiveringsindustrie. CRH Structural neemt die als enige producent in Nederland op in het productieproces als vervanging van grind, wat meehelpt om de afvalberg in Nederland te beperken."

Merkt u meer aandacht voor de kwaliteiten van beton nu de opwarming van de aarde een onomstotelijk feit is?

"Door de opwarming van de aarde zien we dat de belangstelling voor constructief zwaarder bouwen toeneemt. Bij energiezuinig bouwen is men er nu altijd op gericht de stookkosten te beperken. Echter, door de hogere isolatiewaardes wordt koeling in de toekomst steeds belangrijker en ontstaat er meer behoefte om een woning op temperatuur te houden. Materialen als beton en kalkzandsteen hebben een hoge eigen massa en dienen als een warmte- of koudebuffer in de woning. Een hoge bouwmassa draagt dus bij aan het beperken van de stookkosten en een stabieler binnenklimaat. Met beton en betonkernactivering is dus veel te bereiken als het om een aangenaam binnenklimaat in woningen gaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld woningen in houtskeletbouw, die snel opwarmen.”

CRH Structural levert ook een bijdrage aan BREEAM, wat zijn voorbeelden?

"Er staat een ‘BREEAM Excellent’-gebouw in Leeuwarden, dat met ons beton is gemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk doen we met succes mee aan veel competities. We maken deel uit van CRH, oorspronkelijk een Iers bedrijf maar nu een wereldspeler op het gebied van bouwmaterialen. In Nederland zijn we met CRH Structural actief met prefab wand- en vloerelementen in beton en kalkzandsteen in voornamelijk de woningbouwsector. Als wij meedoen aan gebouwen die met BREEAM-doelstellingen worden ontworpen, merken we dat we heel goed voor de dag komen.”

Wat zijn voorbeelden van innovaties van CRH Structural?

"Niet zomaar zijn we met BlueCasco begonnen. De veranderende vraag in de wereld gaat over energiezuinigheid in combinatie met andere belangrijke thema's voor de mensen die uiteindelijk de woning gebruiken. Bijvoorbeeld comfort, maar ook het gemak waarmee een woning aan de eigen wensen is aan te passen. Wij leren met BlueCasco veel over hoe we met onze wanden en vloeren kunnen voldoen aan die wensen, toekomstbestendig en flexibel. Door dit concept komen we namelijk ook in contact met de klanten van onze afnemers.”

Is dat iets wat u in de keten organiseert?

"Bluecasco gebruiken we met name om in gesprek te komen met particulieren, woningbouwcorporaties, beleggers en investeerders. Dat doen we om zo veel mogelijk feedback te krijgen op wat er gebouwd is. Daarnaast monitoren we BlueCasco-woningen ook. Dat gebeurt in samenwerking met de TU Eindhoven. Over een periode van 3 jaar worden continu de binnentemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid gemeten. Er is zelfs contact met het Astmafonds om ook met hen duidelijk te krijgen wat comfortabel wonen inhoudt voor mensen met luchtwegaandoeningen.”

Wat kwam daaruit naar voren?

"Een woning die geen radiatoren of uitblaasopeningen heeft voor verwarming, scoort heel hoog. Geen stofnesten en een continu temperatuur en luchtvochtigheid. Dat deze vereniging ons concept aan hun leden adviseert, creëert een pulleffect. Aannemers melden zich nu spontaan bij ons om zich te informeren over de mogelijkheden van Bluecasco en de aansluiting op hun woningconcepten. De komende 5 jaar gebeurt er veel op het gebied van wetgeving, ook als het gaat om energiezuinig bouwen. Juist daarop sluiten we aan met concepten als Bluecasco, dat we beslist gaan doorontwikkelen. Bij innovatie in de bouw moet je nu eenmaal een lange adem hebben. Bovendien, innoveren moet je met elkaar doen, dus in de keten.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog