'3D-printen kans voor sector en eigen proces'

Een kwart van organisaties in de bouw ziet 3D-printen als kans voor de sector en eigen bedrijfsvoering. Prototypen en maquettes worden als meest succesvol geschat. Deze conclusies blijken uit de meest recente BouwKennis KwartaalVisie.

Vooral architecten zien de kansen van 3D-printen, terwijl afbouwers juist vaker aangeven dat er géén succesvolle mogelijkheden voor deze techniek zijn. De groep architecten vinden vooral (54 procent) dat prototypen en maquettes voorbeelden zijn van kansen binnen deze techniek.

Bedreiging?

Een bedreiging die 3D-printen met zich meebrengt, is een potentieel kleinere rol in het bouwproces. Marktpartijen die de techniek als bedreiging zien, zijn in de minderheid: slechts 1 procent ziet dit als bedreiging voor de sector maar als kans voor de eigen organisatie, terwijl 3 procent 3D-printen als bedreiging voor de sector en als bedreiging voor eigen organisatie ziet.

Proces

Naast de eerder genoemde kansen denken marktpartijen tevens dat 3D-printen een positieve invloed kan hebben op het proces zelf. Er liggen potentiële voordelen in het vroeg signaleren van knelpunten in het bouwproces.

Details onderzoek

Speciaal voor de meest recente BouwKennis KwartaalVisie werd een kort onderzoek uitgevoerd om een eerste inzicht te verschaffen in de houding van de bouwketen ten opzichte van 3D-printen. Hierbij zijn marktpartijen uit verschillende delen van de sector ondervraagd: architecten, installateurs, aannemers B&U, klusbedrijven, afbouwers en de handel. Van elke doelgroep zijn 100 respondenten ondervraagd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV