Revolverend fonds essentieel voor levensloopbestendige woningen

Huiseigenaren op leeftijd moeten gestimuleerd worden om hun woning aan te laten passen, door geld te lenen uit een revolverend fonds. Daarvoor pleit Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten in het rapport ‘Langer Thuis’ van Platform 31.

Het fonds kan het levensloopbestendig maken van woningen stimuleren, vindt SVN, tevens bekend van startersleningen. Met het idee kan op termijn bespaard worden op uitgaven voor thuiszorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De winst hiervan (op termijn) wordt geschat op 45 tot 60 miljoen euro per jaar.

Voortouw

“Een interessant initiatief”, vindt beleidsadviseur Mathieu van Rooij van Bouwend Nederland. “De gemeenten en provincies zouden het voortouw moeten nemen bij het opstarten van zo’n fonds.” Van Rooij vindt een bijdrage van het Rijk op zijn plaats, want het besparingspotentieel is wat hem betreft groot. “Net zoals bij andere revolverende fondsen zou de uitvoering bij SVn kunnen worden ondergebracht, aldus Van Rooij.”

Uitkomst

Het levensloopbestendig maken van woningen is voor bouw- en vastgoedpartijen een interessante markt. Leningen met een lage rente kunnen als belangrijke oplossing gelden, want senior huiseigenaren hebben te vaak een beperkt maandelijks besteedbaar inkomen. “De kans dat ze bij een bank een gewone lening kunnen afsluiten is nihil”, zo stelt het rapport. Het fonds kan dus uitkomst bieden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland