Duurzame uitbreiding koel- en vrieshuis

In januari 2015 start Daalimpex Velsen met de duurzame uitbreiding van het bestaande koel- en vrieshuis in Velsen. Het vrieshuis wordt uitgebreid met een capaciteit van 150.000 m3, goed voor 40.000 pallets..

Deze nieuwbouw wordt deels ingericht met verrijdbare stellingen, zodat de individuele pallets optimaal getraceerd kunnen worden. Daalimpex speelt hiermee verder in op de toekomst, waarbij de verwachting is dat meer lading voorzien wordt van barcodering. Barcodering maakt het mogelijk de lading van oorsprong tot eindbestemming te volgen.

Ledverlichting en hoge isolatie

Daalimpex bouwt deze uitbreiding duurzaam. Zo is bij de oplevering van de uitbreiding het streven om het BREEAM-NL 4 sterren certificaat ‘Excellent’ te behalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ledverlichting voorzien van intelligente software, hoge isolatiewaarde van het pand, het gebruik van hoog gekwalificeerde en duurzame bouwmaterialen, in eigen beheer ontwikkelde software voor een zo economisch mogelijk energieverbruik en een zeer energiezuinige koelinstallatie. Daalimpex is onderdeel van de Kloosterboer Groep, die ook in 2013 voor een uitbreiding op de Maasvlakte het BREEAM-NL ‘Very Good’ certificaat behaalde.

Energieneutraal

Daarnaast komen er zonnepanelen, zowel op het dak van de nieuwbouw als op de bestaande locatie. Er wordt gestart met het plaatsen van 4.000 zonnepanelen. Het uiteindelijke doel is dit aantal uit te breiden tot 10.000 stuks. Daarmee wordt de volledige nieuwbouw energieneutraal, wat uniek is in Nederland. Ter vergelijking, de totale energieopbrengst hiervan komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van 12.500 huishoudens. 

Deel dit artikel

permalink