Eerste logistieke gebouw volgens cradle-to-cradlefilosofie

Op het Fokker Logistics Park in Schiphol-Oost zijn Delta Development Group, VolkerWessels en de private investeringsmaatschappij Reggeborgh gestart met de realisatie van het eerste logistieke gebouw, dat is ontwikkeld in lijn met de cradle-to-cradlefilosofie: Fokker 7|8.

Dit multifunctionele gebouw beschikt over van zo’n 38.700 m2 b.v.o met 199 parkeerplaatsen. Het bestaat uit een warehouse met 2 verdiepingen die volledig flexibel en en tailormade ingedeeld kunnen worden. Door de modulaire bouwwijze is het gebouw geschikt voor 1 tot 6 gebruikers.

Cradle-to-cradle

Bij de bouw van dit nieuwe gebouw is de cradle-to-cradlefilosofie als uitgangspunt genomen. Dit is zichtbaar in het ontwerp en de infrastructuur. Zo zijn gezonde materialen gebruikt, stimuleert een CO2-zuiverend truckcourt de biodiversiteit, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en vindt er management van waterstromen plaats. Daarnaast is in nauwe samenwerking met Bouwen met Staal design for disassembly ontworpen. Hierbij worden producten zo ontworpen dat ze aan het eind van hun levensfase eenvoudig, kosteneffectief en snel uit elkaar gehaald kunnen worden om zo onderdelen te hergebruiken en/of te recyclen.

Economische haalbaarheid en gebruikersgenot

“Gezien de positieve marktontwikkelingen en deze toplocatie hebben wij er veel vertrouwen in om dit duurzame project op risico te starten”, vertelt Coert Zachariasse, directeur van Delta Development en expert bij Duurzaam Gebouwd. “Wij passen bij diverse kantoorontwikkelingen al langere tijd innovatieve producten en materialen toe en werken volgens de cradle-to-cradlefilosofie. De economische haalbaarheid en het gebruikersgenot van deze gebouwen zijn inmiddels bewezen. We zijn er trots op dat wij het eerste consortium zijn dat dit concept nu ook toepast in de logistieke branche.”

Het nieuwe gebouw verschijnt direct bij de entree van het park met zicht op de Fokkerweg en Schiphol. De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd, de eerste fase is gereed in juli 2015.

Beeld: Interieur Fokker 7|8

Deel dit artikel

permalink