Wakker worden met … Madelon Voorhoeve

Verwarmen zonder gas of andere fossiele brandstoffen? Meer dan de helft minder CO2 uitstoten? Jaarlijks tot 40% op de energienota besparen? Een aangenaam binnenklimaat, zomer en winter? Green Igloo inspirator Madelon Voorhoeve verklaart het door Orcon en Thercon gelanceerde concept.

Hoe kwamen jullie op de naam?

“De naam Green Igloo bestaat in feite uit 3 elementen. Green staat uiteraard voor groen en duurzaam. Igloo refereert aan een optimaal geïsoleerd en geventileerd duurzaam gebouw. In ons logo is ook duidelijk het 3e element zichtbaar, namelijk 100% electric. Green Igloo is geen onderneming, maar een concept waarin we de duurzame producten van Orcon (ventilatiesystemen) en Thercon (warmtepompen en airco) bundelen tot een totaal duurzame oplossing. We nemen niet alleen eigen producten mee om tot een laag energiegebruik te komen, ook denken mee over verlichting en de isolatieschil naast het aanbieden van energieverbruikmonitoring."

Wat was de reden om met het concept te komen?

"We hebben gemerkt dat het voor opdrachtgevers, zoals adviseurs en architecten, lastig is om op basis van technische specificaties van afzonderlijke producten een keuze te maken. Juist de benadering van het binnenklimaat als duurzame totaaloplossing is de kracht van Green Igloo. Zo kunnen we voor bouwend Nederland een inspiratiebron zijn. Vanuit ons nieuwe pand in Veenendaal, voorzien van de techniek en systemen die wij voorstaan, zijn we daar nu bijna een jaar mee bezig."

 Waarom is all electric dé oplossing voor duurzaam en energiezuinig comfort in gebouwen?

Lachend: "We zijn niet tegen fossiele brandstoffen. Wel vinden we het zonde om met gas of olie huizen te verwarmen of auto's op te laten rijden."

Maar vergeleken met andere vormen van niet-fossiele energieopwekking?

"We zijn grotendeels op de woningbouw gericht. Wil je de energietransitie haalbaar en betaalbaar uitvoeren, dan kom je op deze techniek uit. Wij vinden een terugverdientijd van 5 à 7 jaar voor de investering in duurzame systemen realistisch. Wat zo’n investering mogelijk maakt voor particulieren is bijvoorbeeld dat ze via Ikinvesteerslim.nl een Energiebespaarlening sluiten voor maximaal € 25.000 om een bestaand huis energieneutraal te maken. Daarnaast zijn er diverse subsidiemaatregelen – zie EnergieSubsidieWijzer.nl – die de drempel verlagen om over te stappen op duurzame oplossingen.”

Green Igloo gaat over duurzaam verwarmen, koelen ventileren en tapwater. Niet over huishoudelijk energiegebruik?

"Wat ons betreft kunnen we beter spreken over energienotaloos in de bestaande bouw en nul-op-de-meter in de nieuwbouw. In onze concepten praat je echt over een gas- en elektrarekening, die jaarlijks per saldo op nul uitkomt. Het huishoudelijk energiegebruik valt hier buiten, want daar hebben wij met ons concept natuurlijk ook niet veel invloed op. In onze all-electric-concepten kiezen wij voor lucht/water- of lucht/lucht-warmtepompen en bij ventilatie voor sensorgestuurd of met warmteterugwinning voor zowel woningbouw als utiliteit.”

Was dat de reden om met het concept te komen: de afstand tot de markt verkleinen?

"Ja, de afstand tot die markt was groot. Daarom zetten we in op bewustwording en laten zien wat nu al kan. De site van Green Igloo moet een inspiratiebron zijn en bovendien kun je ook de energiegebruikmonitor van ons pand zien. Zo maken we duidelijk dat mensen niet aan hun lot worden overgelaten als zo'n systeem eenmaal is geïnstalleerd in een huis of kantoorpand. In die monitor zie je als gebruiker dat klimaatsystemen ongeveer een derde van het totale energieverbruik voor hun rekening nemen.”

Green Igloo organiseert een groot aantal bijeenkomsten. Wie komen daar vooral op af?

"Met name (installatie-)adviseurs, maar ook bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Het segment in de bouw dat nieuwbouwprojecten zelf initieert van 70 tot 500 woningen en in het mkb dat middelgrote kantoorpanden bouwt. We merken dat alles rond verduurzamen heel erg leeft."

Met welke vragen komen ze?

"Ze willen details weten over hoe all electric bijdraagt tot 100% energieneutrale gebouwen en ook hoe je dat 'verkoopt' aan opdrachtgevers. Daarnaast krijgen we veel vragen die te maken hebben met het in kaart brengen van de financieringen. Wij laten daarom zien wat het betekent als je een traditioneel cv-systeem omzet naar een Green Igloo-oplossing, zodat je een echte vergelijking kan maken. We maken het echt inzichtelijk en geven ook een rondleiding in ons pand. Alles wordt hier gekoeld, verwarmd en geventileerd met onze eigen systemen. Ook laten we zien hoe monitoring werkt, wat we de eindklant beloven en hoe we een project uitrekenen."

Wat is het resultaat van de bijeenkomsten tot nu?

"Een Green Igloo-bijeenkomst is vooral een eyeopener. Ik hoor vaak 'Dat wist ik nog niet'. Daarbij krijgen we aanvragen voor systemen. Ik merk dat die meer voor nieuwbouw worden gedaan dan voor renovatieprojecten. In de bestaande situatie kan het lastig zijn om een lucht/water-installatie inclusief boilervat te plaatsen. Je loopt dan toch gauw tegen wat meer obstakels aan. Overigens doen we nu wel een renovatieproject voor Urgenda op Texel, daar is een installatie van ons geplaatst in een proefwoning.”

Wat verwacht Green Igloo voor de toekomst?

"Binnen 5 jaar moeten we op 1.000 Green Igloo-woningen per jaar zitten. Dat we energiegebruik monitoren helpt daarbij echt, denk ik. Juist door het inzichtelijk te maken, krijgen mensen vertrouwen in onze oplossingen. En op het moment dat mensen vertrouwen hebben, gaan ze de kleine meerinvestering echt doen. Zeker met de energiebesparingslening die je kunt terugbetalen door de te realiseren besparingen. Veel mensen kennen die financieringsmogelijkheid echter nog niet, merken we."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog