‘De klant als prosument’

“De verbinding loopt niet enkel meer van energiecentrale naar klant. Onze klant wordt een producerende consument: een prosument.” Dit zei Sander Schouwenaar, manager innovatie Enexis, tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in MECC te Maastricht.

In zijn presentatie ‘Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving’ vertelde hij over de verandering dat klanten van netbeheerders zelf energie gaan opwekken. “Dat is een hele andere situatie dan we gewend zijn. Toen het net zo’n 60 jaar geleden werd aangelegd was de bedoeling om energie van de centrale naar de klant te transporteren.”

Volgens Schouwenaar is de slimme meter een van de oplossingen om hiermee om te gaan. “Dit stelt onze klanten in staat flexibel met hun energie om te gaan.” Zijn volledige keynote is hierboven te zien.

Meer films van congres

Bent u ook naast de keynote van Schouwenaar ook benieuwd naar die van Erik Koppe, gedeputeerde van de Provincie Limburg en Brink Groep-directeur Hans de Jonge? Onder meer deze keynotes en de sfeerimpressie van ons congres staan op de terugblikpagina van het Duurzaam Gebouwd Congres.

Deel dit artikel

permalink