Herontwikkeling van textielfabriek naar winkelcentrum

De eerste delen van de voormalige textielfabriek AaBe in Tilburg zijn herontwikkeld naar een winkelcentrum. Bij de transformatie is gebruikgemaakt van materialen die al ter plaatse waren, zoals duurzame betonnen Selcon-platen en oude gebakken klinkers.

Het ontwerp van Rijnboutt combineert het verleden en het heden, waarbij zoveel mogelijk van de oorspronkelijke fabriek wordt behouden. “Het complex bestaat uit drie delen: gebouw A met nieuwbouw en winkels, gebouw B met bestaande rijksmonumentale fabriekshallen en winkels en ten slotte gebouw C met nieuwbouw en dagwinkels”, legt Matthijs Rijnboutt uit.

Groene combinatie

Bij de transformatie worden materialen ingezet die al ter plaatse waren. Richard Koek, Rijnboutt: “Deze oude materialen worden stijlvol gecombineerd met nieuw groen, waaronder berken en moeraseiken. De groene gevel van de nieuwbouw is visueel verbonden met het parkje aan de Hoevenseweg, waarin bestaande en nieuwe bomen en grasvlakken opgenomen zijn. Op deze manier blijft het complex identiteit ontlenen aan het historisch karakter dat al in ruime mate aanwezig was: authentiek, sfeervol en stoer.”

Aanwinst

Uitdaging van het project is de combinatie van twee uitgangspunten, namelijk het eerbetoon aan de monumentale historie en de hedendaagse wensen van winkeliers. Directeur Kees Schipper: “Talloze winkelruimten zijn al verhuurd. Daarmee heeft het winkelcentrum een zeer gevarieerd aanbod. Ook de gratis parkeerruimte is een trekker. Met een winkelvloeroppervlak van bijna 28.000 m2 en grote landelijke winkelketens onder één dak wordt de AaBe Fabriek een aanwinst voor Tilburg en omstreken.”

Opstarten

Naar verwachten worden de overige bouwwerkzaamheden aan de gebouwen A (nieuwbouw) en B (restauratie) in de loop van 2015 worden opgestart. Deze delen van het project zullen tussen eind 2015 en medio 2016 worden opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink