Energiegigant kiest voor duurzame energie

Het Duitse E.on SE komt met een nieuwe strategie, waarbij duurzame energie centraal staat. 

De kolen- en kerncentrales worden in een aparte bv ondergebracht en naar de beurs gebracht. Met deze splitsing zegt de energiegigant het drastisch veranderde energielandschap effectief te kunnen blijven bedienen, ook in de toekomst.

Hernieuwbare energie

“We kunnen ons niet meer richten op groei van conventionele energie en hernieuwbare energie”, verklaart bestuursvoorzitter Johannes Teyssen. “De trend naar meer hernieuwbare energie zal alleen maar sterker worden.”

Het energiebedrijf bouwt het belang in de conventionele tak geleidelijk af en verwacht de splitsing in de loop van 2016 af te ronden. Daarbij schrijft € 4,5 miljard af op de kolen- en kerncentrales. De opbrengst van de verkoop gaat deels naar de aandeelhouders als winstuitkering.

Bij de af te stoten bedrijfsonderdelen werken naar schatting 20.000 van de 60.000 medewerkers. Deze verandering heeft volgens het bedrijf niet tot doel het aantal banen te verminderen. Desondanks gaat het niet goed met E.on: de winst is de laatste 3 maanden gedaald en de energieonderneming kampt met een schuld van € 31 miljard.

E.on Benelux is onderdeel van E.on SE en heeft zo’n 1.700MW opgesteld vermogen in Zuid-Holland, met name op de Maasvlakte. Naast kolen- en gascentrales is dit bedrijf eigenaar van 6 kerncentrales.

Deel dit artikel

permalink